fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlazak Aman Resorta bi bila loša poruka investitorima

Odlazak Aman Resorta bi bila loša poruka investitorima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlazak renomiranog investitora, odnosno luksuznog brenda kakav je Aman Resort, bila bi loša poruka poslovnoj zajednici i budućim potencijalnim ulagačima, saopštio je izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore (SSICG), Ivan Radulović.

„Sigurno da nije dobro da takav renominari investitor ode iz Crne Gore i treba sve da se učini da do toga ne dođe. To bi bila jako loša poruka poslovnoj zajednici i budućim potencijalnim investitorima”, rekao je Radulović za Gradski portal.

On smatra da nije dobro da u bilo kojoj državi na svijetu investitori budu nezadovoljni, kao što nije dobro ni to što prethodni period nije iskorišćen za rješavanje otvorenih pitanja na svrsishodan način, uz puno razumijevanje za različite potrebe i interese.

Postoje nezvanične najave da bi Aman Resort mogao da napusti Crnu Goru, a na zvaničnom sajtu objavljeno je da ovog ljeta neće biti otvoren grad-hotel Aman Sveti Stefan, kojim trenutno upravlja Adriatic Properties, jedan od 43 člana SSICG.

Aman Resorts je brend pod kojim posluju rizorti u 20 država, uključujući Sveti Stefan i Vilu Miločer. Njih i hotel Kraljičina plaža zakupila je 2007. kompanija Adriatic Properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, na 42 godine. Do 2019. godine bili su dio Budvanske rivijere, da bi onda postali posebno preduzeće.

U novom akcionarskom društvu država je dobila vlasništvo od 58,7 odsto, najviše Vlada, zatim Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, te Zavod za zapošljavanje.

Za 14. jun zakazana je Skupština akcionara na kojoj će biti izabrani novi članovi Odbora direktora, prije svega, iz redova nove vladajuće većine. Jedna od tačaka dnevnog reda je i predlog zaključka na zaštiti prava i obaveza iz ugovora o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer.

Radulović je saopštio da je Crna Gora u prethodnom periodu uradila puno na unapređenju poslovnog ambijenta i građenju dobrog investicionog imidža i to u saradnji sa predstavnicima poslovne zajednice.

On zato smatra da bi u slučaju budućih koraka poslovanja kompanije Adriatic Properties u dijelu koji je vezan upravljanjem ekskluzivnim rizortom Aman na Svetom Stefanu sve strane trebalo da pokažu dodatni senzibilitet i odgovornost.

Pronalazak adekvatnog rješenja Radulović vidi u dijalogu, gdje bi za isti sto sjeli svi, uključujući predstavnike Vlade, investitora, lokalne zajednice i uprave.

„Svaki drugi scenario u ovom trenutku bi nanio veliku štetu Crnoj Gori, njenim građanima i ekonomiji. SSICG je otvoren i spreman, imajući u vidu da se radi o našoj članici, da se dodatno angažuje i pomogne kroz uspostavljene mehanizme saradnje sa Vladom kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje“, rekao je Radulović.

Od marta proše godine, kompanije širom svijeta suočavaju se sa izuzetno teškom situacijom, posebno one u sektoru turizma. Radulović je kazao da bliska i kontinuirana komunikacija sa Vladom, kao i cijelom javnom upravom, ostaje važan alat SSICG za njegovim članovima u razvoju i unapređenju poslovanja u Crnoj Gori.

Zato se još jednom osvrnuo na dijalog, u ovom slučaju pravovremeni, kako bi se omogućilo povećanje efikasnosti u svim segmentima poslovanja, uz izbjegavanje negativnih i štetnih posljedica po čitavu poslovnu zajednicu.

„Podsjetiću da SSICG učestvuje u radu Savjeta za konkurentnost, kao glavnog savjetodavnog tijela u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta. Kao vrlo aktivni članovi, u prethodnom periodu bili smo usmjereni na obezbjeđivanje implementacije preporuka koje naši članovi dostavljaju putem Bijele knjige, kao i kroz rad naših komiteta koji pomno prate promjene regulatornog okvira u svojim sektorima i predlažu inicijative za unapređenje u oblastima važnim za poslovanje naših kompanija članica”, saopštio je Radulović.

On je kazao da se reforme poslovnog okruženja u Crnoj Gori u periodu pandemije koronavirusa moraju efikasnije sprovoditi, kako bi se stvorila povoljna poslovna klima i omogućilo da se čitava crnogorska ekonomija brže razvija i oporavlja.

“Kada je u pitanju sektor turizma, kroz aktivno učešće u okviru nedavno formirane radne grupe za turizam, SSICG će uložiti sve napore da se stvore uslovi za što efikasnije poslovanje kroz prilagođavanje novonastalim okolnostima, te uspostavjanje povoljnijeg zakonodavnog i finansijskog ambijenta sa ciljem podrške investicionim aktivnostima“, rekao je Radulović.

Strani investitori koji su članovi SSICG svesrdno su pomogli organizaciju procesa vakcinacije u Crnoj Gori, prepoznajući značaj ovogodišnje ljetnje turističke sezone.

„Naši članovi, posebno iz sektora turizma, ponudili su svoje prostore i marketinšku podršku. Vjerujemo da poboljšanjem epidemiološke situacije uz odgovarajući odgovor države i turističke privrede, Crna Gora može očekivati dobre rezultate od nastupajuće sezone“, dodao je Radulović.

On je dodao da su dešavanja tokom prošle godine pokazala da je višegodišnja poruka SSICG, da se u kontinuitetu moraju sprovoditi ozbiljni reformski procesi u okviru analiziranih sektora, ispravna i ključna.

“Vjerujemo da će crnogorska ekonomija u narednim godinama i dalje biti pod snažnim uticajem investicija i da će nova Vlada sprovođenjem mjera konsolidacije javnih finansija, te optimizacije javne uprave pozitivno uticati na razvoj ekonomskih aktivnosti“, zaključio je Radulović.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...