fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdgovorno upravljanje kompanijama se isplati

Odgovorno upravljanje kompanijama se isplati

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konferencija Ekološki, društveni i upravljački standardi i rodna ravnopravnost: Pokretači ekonomskog razvoja održaće se u ponedjeljak u Podgorici, a baviće se izazovima novih poslovnih praksi i izmjenama regulative evropskih zemalja po pitanju značajnije odgovornosti kompanija u globalnim lancima snabdijevanja.

Konferenciju organizuju Investiciono-razvojni fond (IRF), Program AIRE centra za Zapadni Balkan i konsultantska kuća Sustineri Partners, uz podršku Vlade Velike Britanije.

Direktorica Programa AIRE centra za Zapadni Balkan, Biljana Braithwaite, kazala je da ekološki, društveni i upravljački (ESG) standardi predstavljaju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro upravljanje.

„Najčešće se povezuju sa UN-ovim ciljevima za postizanje održivog razvoja 2030, tako da biznis može dati svoj doprinos ostvarenju globalnih ciljeva kao sto su iskorenjivanje siromaštva i gladi, zaštita životne sredine i obezbeđenja mira i prosperiteta za sve“, rekla je Braithwaite.

Ona je navela da kriterijumi zaštite životne sredine uzimaju u obzir uticaj kompanije na okruženje, a to obuhvata sprečavanje klimatskih promjena, čistu vodu, vazduh i sprečavanje zagađenja, zaštitu divljih životinja, morskog života, biodiverziteta i šuma, kao i čistu energiju, reciklažu, održivu industriju i infrastrukturu.

Nove regulative koje su u pripremi na nivou Evropske unije (EU) postavljaju zahtjeve kompanijama sa sjedištem u EU da sprovode efikasnu provjeru u pogledu potencijalnih ili stvarnih štetnih uticaja na ljudska prava, životnu sredinu i dobro upravljanje u svom poslovanju i poslovnim odnosima. Ti zahtjevi će uticati na njihove partnere i dobavljače izvan Unije, što znači da kompanije na Zapadnom Balkanu koje pružaju robu i usluge potrošačima i komercijalnim kupcima u EU već moraju početi prilagođavanje tim promjenama.

Društveni kriterijumi ispituju kako kompanije upravljaju odnosima sa zaposlenima, dobavljačima, kupcima i zajednicama u kojima posluju. Oni obuhvataju važne segmente rodne ravnopravnosti, zdravlja, blagostanja, adekvatne plate i pristojne, sigurne uslova rada.

„Konačno, ti kriterijumi obuhvataju i standarde dobrog upravljanja u procesu donošenja odluka u kompanijama i poslovanje u skladu sa zakonom i propisima“, navodi se u saopštenju.

U kontekstu ESG-a, upravljanje se bavi vođenjem kompanije, platama izvršnih direktora, revizijama, internim kontrolama i pravima dioničara. U sve većem broju država se nameću obaveze korporacijama u vezi sa ljudskim pravima i standardima životne sredine (Velika Britanija, Francuska, Holandija, Njemačka, Norveška). Poseban fokus ESG-a se stavlja na ravnopravno učešće žena u biznisu.

“Ravnopravno učešće žena u poslovnim procesima dokazano unapređuje održivost biznisa, veću inovativnost i dugoročnu konkurentnost. Istraživanja u vremenu pandemije koronavirusa su pokazala da žene značajno doprinose inkluzivnom pristupu kompanija, što se onda reflektuje na brži izlazak iz kriza i rješavanje izazova. Poslovanje koje ne diskriminiše i uključuje sve na ravnopravnim osnovama ne isključuje se isplati i stvara nove prilike u zajednici”, navela je Braithwaite.

Direktorica IRF-a, koji je partner predstojeće konferencije, Irena Radović, kazala je se ta konferencija naslanja na principe iz Akcione agende ekonomskog osnaživanja žena koju smo predstavili na nedavno održanoj prvoj Nacionalnoj konferenciji o ekonomskom osnaživanju žena u organizaciji IRF-a i Skupštine.

irena radović irf
foto: AIRE Centar za Zapadni Balkan

„Iz tog razloga smo prepoznali značaj ESG standarda za region Zapadnog Balkana, a u kontekstu činjenice da će odgovorno upravljanje biti uslov za buduće poslovne veze crnogorskih kompanija sa evropskim partnerima. Ujedno ovo je i dobra prilika da kompanije, prihvatajući ove prakse u ranoj fazi razvoja, usvoje visoke standarde zaštite ljudskih prava, a posebno poštovanja principa rodne ravnopravnosti“, rekla je Radović.

U IRF-u su, kako je navela, usmjereni na podršku održivom inkluzivnom ekonomskom razvoju zasnovanom na osnaživanju žena i mladih i tu prepoznaju šansu za njihovo učešće u zelenoj tranziciji crnogorske ekonomije.

„Na to nas dodatno podstiču uslovi koje propisuju naši kreditori, međunarodne i finansijske institucije sa kojima sarađujemo”, saopštila je Radović.

Ona je navela da u Crnoj Gori ima prostora za značajan napredak, kako bi kompanije u većoj mjeri koristile potencijal, znanje i iskustvo žena, te promovisale njihovo liderstvo.

„Brojne studije pokazuju da kompanije sa većom zastupljenošću žena u menadžmentu i upravnim odborima ostvaruju veći profit. Fokusiranje na osnaživanje žena doprinosi rastu i otpornosti ekonomije i društva uopšte“, rekla je Radović.

Prema njenim riječima, inicijative koje jačaju rodnu ravnopravnost višestruko doprinose rješavanju klimatskih izazova, ublažavanju efekata pandemije, snaženju profitabilnosti poslovanja i ekonomije u cjelini.

„U tom pogledu žene su jedinstveno ranjive i jedinstveno moćne. O tome želimo da razgovaramo na konferenciji u Podgorici”, dodala je Radović.

Panelisti predstojeće konferencije biće ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Maddocks, direktorica Kancelarije IFC-a za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Lada Buševac, stalna koordinatorka UNDP-a Daniela Gašparikova, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakaria, kao i predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Christoph Schoen.

Na konferenciji učestvuju i ekspertkinja za ESG standard Aleksandra Njagulj, predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost Sanja Elezović, i direktorica Expeditio – Centra za održivi prostorni razvoj, Biljana Gligorić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije