fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbor direktora Prve banke izabran krajem avgusta

Odbor direktora Prve banke izabran krajem avgusta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština akcionara Prve banke, kojoj su prisustvovali samo predstavnici Aca Đukanovića i povezanih lica, izabrala je novi odbor direktora još 26. avgusta, u kojem se nalaze četiri predstavnika Đukanovića i samo jedan iz Elektroprivrede, pišu Vijesti.

List navodi da je time spriječila izbor drugog kandidata EPCG Nebojše Medojevića čiju kandidaturu još formalno ocjenjuje Centralna banka.

Prva banka o održanoj sjednici i izbora novog rukovodstva tada nije obavijestila javnost, niti je na svom sajtu na stranici za akcionare objavile tu odluku, što je bila obavezna. Da je došlo do promjene objavljeno je u Službenom listu – oglasni dio od 17. septembra.

U odbor direktora izabrana su dva dosadašnja člana predsjednik Milan Perović i Nataša Martinović, dva nova kandidata Đukanovića – profesorica sa UDG-a Maja Drakić Grgur i bivši ministar pravde i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), advokat Zoran Pažin, kao i jedan kandidat EPCG Velizar Čolović.

EPCG, koja ima četvrtinu akcija u ovoj banci, imala je pravo na dva člana odbora direktora. Prvo je predložila Čolovića i Janka Milatovića, bivšeg rukovodioca i HTP Onogošt i predsjednika Opštinskog odbora Nove u Nikšiću. CBCG je dala saglasnost za Čolovića i odbila Milatovića navodeći da njegovo radno mjesto menadžera u hotelu ne ispunjava uslov od pet godina iskustva na rukovodećim mjestima u privredi.

EPCG je zatim predložila Medojevića, ali je Skupština banke u međuvremenu izabrala svih pet članova tako što je Đukanović uzeo i jedno mjesto za predstavnika EPCG. Prema propisima CBCG, kandidat za odbor direktora banke mora da ima ispunjen jedan od tri glavna uslova – najmanje tri godine rada na rukovodećim mjestima u bankarstvu, četiri godine u finansijskim institucijama ili pet godina u privredi.

Predsjednik odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je Vijestima da su ovakvi postupci Prve banke i CBCG opstrukcija u radu nove vlasti i EPCG kao akcionara, kao i da će takvi postupci uticati na dalje poslovne odluke EPCG kao drugog po veličini akcionara i najvećeg deponenta u Prvoj banci.

”Predstavnik EPCG u odboru direktora Prve banke Velizar Čolović nije prisustvovao navedenoj Skupštini akcionara. Sa druge strane, CBCG još nam nije dostavila zvaničnu informaciju u vezi sa kandidaturom Nebojše Medojevića. Nesporno je da gospodin Medojević ispunjava i zaslužuje mjesto, ne samo u članstvu OD Prve banke, već zadovoljava znanjem i iskustvom mnogo više od pomenutih uslova CBCG”, rekao je Milutin Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje da li će ovakav postupak Prve banke uticati na buduće odnose, kazao da će svakako svi postupci Prve banke reflektovati na dalje poslovne odluke EPCG.
“Kao vlasnici skoro četvrtine kapitala banke prije svega ćemo voditi računa o interesima naše kompanije, a očito pojedinci ne žele da se sa poslovanja Prve banke skine veo tajnosti i na svjetlo dana izađu finansijske malverzacije za koje postoji više nego osnovana sumnja”, dodao je Milutin Đukanović.

Iz Centralne banke su kazali Vijestima da ih je Prva banka 3. septembra obavijestila o promjeni članova Odbora direktora.

”Nakon prethodno izdatih odobrenja Centralne banke za izbor Velizara Čolovića, Maje Drakić Grgur i Zorana Pažina, formiran je odbor direktora banke u skladu sa članom 30 stav 3 Zakona o bankama, do izdavanja odobrenja i odluke za izbor novog člana odbora direktora. Centralna banka će, kako je već saopšteno, odlučiti u skladu sa zakonom propisanim uslovima i rokovima po zahtjevu banke za izdavanje odobrenja za izbor Nebojše Medojevića za člana odbora direktora i banka će nakon toga zavisno od odluke Centralne banke shodno zakonu i procedurama preduzeti dalje aktivnosti”, naveli su iz CBCG.

Iz Prve banke nijesu odgovorili na pitanje Vijesti o održanoj sjednici, da li očekuju sukob u odnosima sa EPCG i koje uslove za kandidaturu (rad u bankarstvu i privredi) su ispunili novi članovi odbora Maja Drakić Grgur i Zoran Pažin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije