fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijena žalba malih akcionara

Odbijena žalba malih akcionara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud odbio je žalbu Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata i time potvrdio presude Privrednog, Apelacionog i Vrhovnog da kupoprodajni ugovor između tog preduzeća u stečaju i Zetagradnje nije ništavan.

Takođe, utvrdili su i da nije ništavan ni akt o osnivanju Novog duvanskog kombinata, piše Dan.

Ustavni sud je odluku donio dvije godine i sedam mjeseci nakon što je Udruženje, na čijem čelu je Žarko Knežević, podnijelo ustavnu žalbu na presudu Vrhovnog suda.

Odluku je donijelo vijeće sudija u kojem je predsjednica Desanka Lopičić i sudije Milorad Godić i Hamdija Šarkinović.

Knežević je za Dan kazao da je ovakvu odluku Ustavnog suda neprijatno komentarisati.

“Svakako će odluku razmatrati Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, budući da je slučaj Duvanskog kombinata na njihovom spisku”, kazao je Knežević.

On je naveo da je odluku donijelo vijeće u čijem sastavu je i sudija Šarkinović, koji je, kako je rekao, penzionisan 20. januara, čime mu je prestala funkcija sudije Ustavnog suda, a što je konstatovala i Skupština.

Ustavni sud je odluku donio 18. februara, a tek prije nekoliko dana je dostavio Udruženju.

Prema riječima Kneževića, odluka Ustavnog suda nema ni pravni ni činjenični osnov.

Mali akcionari godinama tvrde da je stečajna uprava Duvanskog kombinata prodala imovinu Zetagradnji suprotno Zakonu o insolventnosti privrednih društava.

Oni su naveli da je imovina prodata, iako je stečajni upravnik kazao da će izvršiti Plan reorganizacije. Odnosno, prodao je imovinu četiri mjeseca prije potvrđivanja Plana reorganizacije.

Najčitanije