fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijen prigovor nenadležnosti u sporu oko hotela As

Odbijen prigovor nenadležnosti u sporu oko hotela As

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sutkinja Milica Popović odbila je prigovor nenadležnosti u sporu koji su država i Budvanska rivijera, prije četiri godine, pokrenule za raskid ugovora o privatizaciji hotela As u Perazića dolu i zaključila pripremno ročište.

Tužbom protiv kompanija Montena invest, Negaturs Moskva, Negaturs Crna Gora i njihovog vlasnika Neđeljka Gardaševića traže da sud utvrdi da je ugovor o kupoprodaji hotela As raskinut, te da tuženi ili vrate hotel ili nadoknade tržišnu vrijednost i plate odštetu, piše Pobjeda.

Sutkinja je odbila zahtjev zastupnika crnogorskog Nega tursa, Miloša Komnenića, da se u ovom postupku raspravlja i o protivtužbi čiju su vrijednost opredijelili na 47,5 miliona EUR i odlučila da se taj postupak vodi odvojeno.

Protivtužba je, kako je naveo Komnenić, podnijeta opreza radi, ukoliko sud usvoji neki od eventualno postavljenih zahtjeva države i Budvanske rivijere, ukazujući da će u tom slučaju prema ugovoru biti u obavezi da Nega tursu isplate protivvrijednost hotela.

Takav zahtjev advokat Budvanske rivijere, Vanja Mugoša, ocjenjuje preuranjenim, navodeći da se o njemu može odlučivati tek nakon pravosnažnog okončanja postupka za raskid ugovora koji su pokrenuli.

Da je tužba neuredna i nerazumljiva, smatra Komnenić navodeći da se njihovi zahtjevi međusobno isključuju, imajući u vidu da i država i Budvanska rivijera traže da sud utvrdi da su i jedni i drugi vlasnici istih nepokretnosti. Nejasno je, smatra, kako mogu zauzimati istu procesnu poziciju kada je zahtjev države usmjeren na odbijanje zahtjeva Budvanske rivijere.

O brojnim dokaznim prijedlozima advokata, između ostalog o pribavljanju hronologije upisa iz budvanskog katastra i registracionih spisa za Nega turs, izjašnjenja Osnovnog suda o ovjeri aneksa ugovora o kupoprodaji, dokaza o isplaćenoj prvoj rati za kupovinu hotela, te o predlozima za geodetsko, građevinsko i finansijsko vještačenje, sutkinja će, kako je navela, odlučiti naknadno.

U ovom sporu pokrenutom prije četiri godine bilo je brojnih odlaganja, prvo zbog procesnih razloga, a onda i stečaja koji na kratko bio uveden u Negaturs, nakon kog je prihvaćen njihov plan reorganizacije. Ročišta su odlagana duže od pola godine zbog izviđaja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koji je rezultirao optužnicom protiv Gardaševića.

Hotel As, koji je prije 17 godina prodat za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka (DEM), uz predviđenu obavezu ulaganja od 22 miliona DEM, trebalo je da bude završen krajem 2003. godine. Aneksom iz 2014. godine data je još jedna šansa projektu, ali je utvrđeno da je bankarska garancija na tri miliona falsifikovana, što SDT stavlja na teret Gardaševiću.

Ranije je država izdejstvovala privremenu mjeru kojom je zabranjeno otuđenje i opterećenje na građevini hotela As i na zemljištu od 36 hiljada kvadrata u Perazića dolu. Ročište bi trebalo da bude nastavljeno krajem decembra.

Najčitanije

Akcija za ljudska prava, HRA

VDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

Podgorica, (MINA) - Vrhovni državni tužilac (VDT) treba da preispita procesuiranje zločina u Kaluđerskom...