fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdabrani finalisti SIA programa

Odabrani finalisti SIA programa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Nagrade za društvene promjene (SIA), odabrano je deset finalista koji će u naredna tri mjeseca raditi na razvoju svojih ideja.

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su Prezla, osNovčić, Shoesse – cipele za slijepe ili slabovide osobe, Accessible Montenegro, Komunumo, Slikovnicama ka destigmatizaciji problema u mentalnom funkcionisanju djece, Apopol, Second mall, BioINForming i Igraj.me.

Timovi će, kako je saopšteno, u narednom periodu raditi na ličnom i profesionalnom razvoju, umrežavati se sa vršnjacima i biznis zajednicom, dobiti mentorsku podršku i proći set edukativnih radionica posebno prilagođenim za njihove društvene biznise.

„Tri najbolja tima očekuje i početni kapital u iznosu od po 1,5 hiljada EUR i dodatna edukacija na Međunarodnom SIA Samitu koji se ove godine održava u Beču. Dodatno, biće nagrađen i četvrti tim koji bira online zajednica putem SIA veb sajta, a nagrada je mentorska podrška. Njima će biti omogućen i put na Međunarodni SIA Samit sa tri prva pobjednička tima“, navodi se u saopštenju.

Finalisti će za mentore imati već prepoznate eksperte u svojim oblastima rada koji će finaliste voditi kroz narednu fazu takmičenja.

Podršku takmičarima pružiće izvršna direktorica Fonda za inovacije, Bojana Femić Radosavović, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku, Radivoje Drobnjak, direktorica marketinga kompanije Mercator CG, Jelena Doderović, direktor komercijalnog sektora u kompaniji Glovo, Vukašin Pejović, izvršna direktorica kompanije Venkon Technix, Vanja Knežević, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca, Filip Lazović.

Podršku takmičarima će pružiti i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Ljubica Kostić Bukarica, osnivač i predsjednik Unije mladih preduzetnika, Uroš Bulatović, projektna menadžerka ICT Cortexa, Biljana Sekulić i direktor kompanije Mont Way (NEST Coworking), Ilija Kaluđerović.

Kada su u pitanju dosadašnje aktivnostima SIA programa u Crnoj Gori, u prethodnom periodu mladima je omogućeno preko 20 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova.

„U ovoj važnoj misiji podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, što za rezultat ima činjenicu da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 126 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno, osmislili su 54 draft ideje, od čega su 33 konačne i u skladu sa traženim kriterijumima“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije