fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd Vlade očekuju uslove za bolju turističku sezonu

Od Vlade očekuju uslove za bolju turističku sezonu

Bar, (MINA-BUSINESS) – Vlada mora hitno donijeti mjere kojima će ublažiti strmoglavi pad ekonomije i turizma i krenuti sa pripremama za novu ljetnju sezonu, ocijenio je predsjednik Biram Crnu Goru, Radomir Novaković Cakan.

“Mi još jednu propalu godinu sebi ne možemo dozvoliti. Zbog toga u ime Biram Crnu Goru predlažem da se naprave sporazumi sa potencijalnim zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza”, naveo je Novaković u saopštenju.

On je predložio i da se već sada propišu uslovi za dolazak turista, da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu ovogodišnje turističke sezone, kao i da se privremeno ukinu dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nijesu ni korišćene.

“Kao čovjek koji je više puta ukazivao na probleme u crnogorskoj ekonomiji, moram da se osvrnem na odgovor Ministarstva finansija i socijalnog staranja i pružim punu podršku predsjednicima opština sa primorja”, kazao je Novaković.

Prethodnih sedmica privrednici se, kako je podsjetio, susreću sa ogromnim problemima u poslovanju zbog potpunog zatvaranja pojedinih opština.

“Čak i ono malo što se do sada moglo zaraditi kako bi se preživjelo, sada je postalo nemoguće, jer su uslužne djelatnosti, ali i mala i srednja preduzeća koja su okosnica naše privrede, zatvoreni novim epidemiološkim mjerama Vlade”, naveo je Novaković.

On je kazao da je Vlada ostala nijema na zahtjev predsjednika primorskih opština i da neće biti subvencija za 100 odsto zarada kod zatvorenih djelatnosti.

“Pred nama je dilema: da li ćemo umrijeti od gladi ili korone? Mislim da je svejedno”, ocijenio je Novaković i dodao da je situacija jasna.

On smatra da se mora gledati u budućnost ako se želi izlazak iz krize.

“Moramo stvarati okruženje za funkcionisanje ekonomije u Crnoj Gori, jer, kao što rekoh ranije, ukoliko ne razmišljamo o budućnosti, pored pandemije korone imaćemo i pandemiju gladi”, zaključio je Novaković.

Najčitanije