fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd sjutra vlasnici jahti plaćaju akcizu na gorivo

Od sjutra vlasnici jahti plaćaju akcizu na gorivo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlasnici privatnih brodova koji uplovljavaju u Crnu Goru od sjutra neće sipati jeftinije gorivo, jer stupaju na snagu izmjene pravilnika o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robu koja se koristi za snabdijevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio je nedavno da jahte za rekreaciju više neće biti oslobođene akcize na gorivo po koje su dolazile u crnogorske luke, i dodao da za tim nema nikakve potrebe, piše Pobjeda.

“To će predstavljati solidarnost onih koji imaju sa građanima koji imaju znatno manje”, rekao je ranije Damjanović.

Međutim, iz Udruženja pomorskih agenata Crne Gore (UPACG) su upozorili da bi to moglo imati izrazito negativan uticaj na nautički turizam i pomorsku privredu. Tajming za takvu odluku smatraju nepogodnim, s obzirom na to da je ljetnja sezona već počela i da su mnogi planovi putovanja unaprijed dogovoreni.

U dopisu koji su uputili Damjanoviću, premijeru Dritanu Abazoviću i ministrima ekonomskog razvoja i turizma i kapitalnih investiticija, Goranu Đuroviću i Ervinu Ibrahimoviću, oni traže da se takva odluka preispita upozoravajući da onemogućavanjem snabdijevanja bescarinskim gorivom Crna Gora gubi jednu od glavnih konkurentskih prednosti na tržištu Mediterana.

Iz UPACG su saopštili da se na taj način Crna Gora izuzima sa liste atraktivnih destinacija, što dovodi do velikih ekonomskih gubitaka za činioce nautičkog turizma, pomorske privrede i brojnih povezanih djelatnosti, kao i do gubitka radnih mjesta, a osim toga ima i negativan uticaj na oporavak ekonomije nakon dvogodišnje pandemije.

“Dosadašnja olakšica koja je najviše privlačila strana plovila za dolazak u Crnu Goru je upravo mogućnost snabdijevanja bescarinskim gorivom. S obzirom na to da u odnosu na susjedne države raspolažemo malom obalom, jahte će jednostavno izuzeti Crnu Goru kao destinaciju na svom putovanju”, naveli su iz UPACG.

Oni su naveli da je i država imala ekonomske koristi od dolazaka jahti, te da su marine, strane jahting i pomorske agencije uključile u svoje poslovanje tržište Crne Gore. Oni su podsjetili da je pandemija zadala jak udarac nautičkom turizmu i velikom broju privrednika iz te oblasti zbog restrikcija u putovanjima, uslova ulaska i boravka stranaca u Crnoj Gori.

“Velika nesigurnost i trenutna situacija u svijetu dodatno otežavaju pokušaje nadoknade izgubljenog. Smatramo da bi uvođenjem novih ograničenja, ovog puta onemogućavanjem snabdijevanja bescarinskim gorivom, bilo kakvi dodatni napori u prevazilaženju situacije bili neuspješni, jer gubimo jednu od glavnih konkurentskih prednosti”, rekli su iz UPACG u dopisu premijeru i ministrima.

Predstavnici Ministarstva finansija su na pitanje da li je odluka bila ishitrena, odgovorili da o tome nema govora.

“Odluka je donijeta i biće realizovana. Nema govora o ishitrenosti, već se radi o odluci koja je bila neminovna, a koja je prethodno pažljivo razmotrena”, rekli su iz Ministarstva.

Na pitanje da li postoje podaci o benefitima koje je država imala od tih plovila, imajući u vidu da su tokom čekanja na sipanje goriva, koje za pojedine velike brodove može potrajati i cijeli dan, obavljali i drugu nabavku u Crnoj Gori, iz Ministarstva za sada nemaju odgovor.

“Ostale precizno utvrđene podatke o uskraćenim prihodima državnom budžetu zbog oslobađanja od akcizne obaveze, dostavićemo kada se završi cjelokupan postupak”, kazali su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije