fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOd sjutra prikupljanje potpisa za usvajanje izmjena Zakona o PIO

Od sjutra prikupljanje potpisa za usvajanje izmjena Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) počeće sjutra sa prikupljanjem potpisa građana u cilju usvajanja Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

Predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, podsjetila je da je zakonski tekst dogovoren prije više od godinu, a da je Socijalni savjet dao saglasnost u junu prošle godine.

„Tada su sindikalni lideri obećali građanima da će zakon brzo doći u proceduru i da će biti usvojen. Isto obećanje dali su i resorni ministar Kemal Purišić i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović. Nažalost, uprkos obećanjima, Purišić i Simović su obmanuli građane, posebno one koji su stekli uslove za odlazak u penziju i čekaju usvajanje ovog zakona koji je usaglašen“, rekla je Vuksanović Stanković na konferenciji za novinare.

Ona smatra da je nedopustivo takvo ponašanje Purišića i Simovića, ali i cijele Demokratske partije socijalista (DPS), koja, kako je kazala, odbija da se zakon stavi na dnevni red Skupštine i da se o njemu razgovara.

„Uprkos dogovoru socijalnih partnera koji su tekst usaglasili prije više od godinu, Vlada još nije utvrdla predlog, a poslanici DPS odbijaju da se predloženi zakon stavi na dnevni red Skupštine. Na taj način čini se ogromna šteta velikom broju penzionera i onima koji treba da odu u penziju“, tvrdi Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da su sindikalni lideri uradili dobar posao u pregovorima i pozvala ih da sada izvrše javno dodatni pritisak.

„Od sjutra krećemo u naredni korak, uvjereni da ćemo potpisima građana ostvariti dodatan pritisak kako bi se konačno zakon našao pred poslanicima u Skupštini“, poručila je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, tekstom zakona se obezbjeđuju znatno bolji uslovi za odlazak u penziju, između ostalog što se prilikom određivanja obračunskog koeficijenta eliminiše deset najlošijih nevezanih godina tokom radnog vijeka.

„Takođe, granica za odlazak u penziju za muškarce je 66 godina, a za žene 64. Takođe, veliki broj od 125 hiljada penzionera prima minimalnu penziju od 125 EUR koja bi ovim zakonom bila uvećana skoro 20 odsto. Uvedena je i takozvana rotirajuća formula u dijelu uticaja cijena i zarada koja je mnogo povoljnija za životni standard penzionera nego što to garantuju sadašnji ekonomski uslovi“, dodala je Vuksanović Stanković.

Ona je saopštila da hiljade ljudi čeka da podnese zahtjev za odlazak u penziju i čeka upravo usvajanje tog zakona.

„SDP neće odustati od borbe do konačnog usvajanja zakona, jer smatramo da oni koji su gradili ovu državu zaslužuju dostojanstven život“, zaključila je Vuksanović Stanković.

Najčitanije