fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd novembra veće plate radnicima

Od novembra veće plate radnicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je dala saglasnost Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) za usvajanje novog kolektivnog ugovora, prema kojem će se svim zaposlenima povećati plate od novembra.

Predsjednik borda direktora ŽICG, Safet Kalač, kazao je za Dan da će se kolektivni ugovor između menadžmenta i predstavnika dva reprezentativna sindikata potpisati u ponedjeljak u prostorijama kompanije.

“Kolektivni ugovor će se primjenjivati od 1. novembra. Usvajanjem kolektivnog ugovora svim zaposlenima će se povećati plate. Nekima deset, nekima 15, 30, 50 EUR, ali svima će biti uvećana primanja. Razlog za povećanje je povećanje koeficijenata”, rekao je Kalač za Dan.

On je naveo da su od avgusta 2017. godine koristili privremeni kolektivni ugovor, a da se usvajanjem novog u potpunosti štite prava zaposlenih.

“Usvajanje kolektivnog ugovora će značiti veće plate svima, osim menadžmentu. U ŽICG je zaposleno 719 radnika”, precizirao je Kalač.

On je kazao da su u proteklom periodu isplatili 71 otpremninu, pokrili gubitak u poslovanju ŽICG od oko 30 miliona. Po novim ugovorima, kako je precizirao, ne mogu radnici imati platu nižu od 222 EUR, shodno sadašnjoj minimalnoj zaradi u državi.

“U ponedjeljak će kolektivni ugovor biti na oglasnoj tabli, što znači da od onog tamo utorka može da se primjenjuje. Što se tiče obračuna zarada KU će se primjenjivati od 1. novembra. To jest, novembarske plate će biti obračunate po novim koeficijentima”, kazao je Kalač.

ŽICG je u većinskom državnom vlasništvu.

Najčitanije