fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd akciza na štetne proizvode 22,5 miliona više

Od akciza na štetne proizvode 22,5 miliona više

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najavljeno povećanje akciza na određene proizvode trebalo bi naredne godine da poveća budžetski priliv za 22,5 miliona EUR, podaci su iz fiskalne strategije do 2024. godine koju je predložilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Plan za povećanje akciza na proizvode štetne po zdravlje, najavljen je početkom godine, ali je Vlada više puta od toga odustajala, prenose Dnevne novine.

U dokumentu Ministarstva finansija i socijalnog staranja konačno su date projekcije uvećanja budžetskih prihoda na osnovu akciza koje mnogi smatraju nepotrebnim jer ne mogu donijeti značajnije promjene u navikama građana. Prema podacima od prošlog mjeseca, prihodi od akciza na cigarete iznosili su 6,14 miliona EUR, na alkoholna pića 1,28 miliona, a na gaziranu vodu 567,52 hiljade EUR.

Novi iznosi akciza na duvan i duvanske proizvode predstavljaju, kako se navodi, usaglašavanje sa Direktivom Evropske unije iz 2011. godine, prema kojoj minimalna akciza ne smije biti ispod 90 EUR na hiljadu komada da bi se suzbili negativni efekti upotrebe duvanskih proizvoda na zdravlje građana.

Ministarstvo finansija predložiće zakon prema kojem će akcize za cigarete u narednoj godini iznositi 84,7 EUR za hiljadu komada, godinu kasnije 88,15 EUR, a u 2024. godini 91,6 EUR za hiljadu komada cigareta. Stopa proporcionalne akcize ostaće na ovogodišnjem nivou od 29 odsto maloprodajne cijene.

Ako se realizuju planirana povećanja, fiskalni prihodi od akciza na cigarete biće veći za oko deset miliona EUR u narednoj godini, a u naredne dvije godine 3,4 miliona, odnosno oko tri miliona EUR.

Novi iznosi planirani su i za manje štetne bezdimne duvanske proizvode (elektronske cigarete ili proizvode sa nesagorijevajućim duvanom) koja bi naredne godine iznosila 150 EUR po kilogramu, u 2023. biće 170 EUR, a u od 2024. godine 190 EUR po kilogramu duvana.

Prognoza Ministarstva je da će od akciza na nove duvanske proizvode naredne godine državni budžet imati prihode oko dva miliona, a u 2023. milion EUR.

Alkoholna pića u narednoj godini, prema planu, imaće akcize od šest EUR na hektolitar piva, 40 EUR na hektolitar pjenušavih i nepjenušavih vina i žestokih pića, 30 EUR po hektolitru vina, te 120 EUR po hektolitru međuproizvoda. Od toga bi u budžet trebalo da se slije dodatnih dva miliona EUR.

Međutim, akcize će u 2023. godini biti dodatno uvećane na 45 EUR po hektolitru svih vina i žestokih alkoholnih pića, sedam EUR na pivo, 40 EUR po hektolitru na druga fermentisana pića, dok će za međuproizvode iznositi 140 EUR po hektolitru. Na taj načinu državnu kasu bi trebalo da bude uplaćeno dodatnih milion EUR.

Osim gaziranih i negaziranih sokova sa šećerom, zaslađivačima ili aromama, Ministarstvo je predložio uvođenje akciza za negaziranu i mineralnu vodu, te bezalkoholna pića, osim pojedinih sokova od voća ili povrća. Gazirana pića tako će od početka naredne godine imati cijene u koje su uključene akcize od 30 EUR po hektolitru, dok će od 2023. godine iznositi 35 EUR po hektolitru. Za negaziranu vodu i sokove, visina akcize je 15 EUR po hektolitru za 2022. i 25 EUR po hektolitru od 2023. godine.

Posebnu pažnju privukla je najava uvođenja akciza na proizvode od šećera, kakaoa i sladoled, koji će iznositi pola eura na kilogram proizvoda.

„Kako je šećerna bolest jedna od najčešćih metaboličkih bolesti savremenog života, a Crna Gora je, sa učestalošću ove bolesti sa 12 odsto, u samom evropskom vrhu, kroz mehanizam oporezivanja proizvoda koji sadrže šećere planirano je smanjenje negativnog trenda, a sredstva koja se ubiraju po ovom osnovu biće iskorišćena za unapređenje zdravstvenog sistema”, navodi se u obrazloženju uvođenja ove dažbine.

Ministarstvo procjenjuje da će naredne godine po ovom osnovu državni budžet prihodovati oko pet miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije