fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd 15. maja novi javni poziv za podršku poljoprivrednicima

Od 15. maja novi javni poziv za podršku poljoprivrednicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi javni poziv za podršku poljoprivrednicima IPARD programa Evropske unije (EU) biće objavljen 15. maja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je organizovalo danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave petog javnog poziva Programa EU za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD II za Mjeru 1 Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković naglasio je značaj IPARD programa za crnogorske poljoprivrednike.

„Potencijali poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori su veliki, ali ipak još nijesu u potpunosti iskorišćeni. U tom cilju Crna Gora mora biti spremna da iskoristi sve moguće mehanizme kako bi unaprijedila crnogorsku poljoprivredu”, naveo je Joković.

Jedan od tih mehanizama je, kako je kazao, IPARD program koji predstavlja dio integracionog procesa i koji služi da osnaži crnogorsku poljoprivredu, kao i našu administraciju, i pripremi nas za trenutak pristupanja Evropskoj uniji, kada ćemo biti u prilici i da neposredno primjenjujemo Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Crnogorski poljoprivrednici kao i institucije veliku podršku imaju u evropskim partnerima.

Šef pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć Evropske komisije, Frank Bollen, koji je na konferenciji govorio putem online platforme ističući koliko su zapravo tehnologije napredovale kada se i direktno obraća udaljen 1500 kilometara, dodatno je ukazao na značaj IPARD programa.

„IPARD grantovi su odlična prilika da unaprijedite svoj poljoprivredni sektor i da Crna Gora postane samoodrživa u pogledu hrane, energije i ekonomskog razvoja. Istovremeno, IPARD program pomaže u očuvanju životne sredine i primjeni novih digitalnih rješenja. Ako postoji sektor u Crnoj Gori koji može dati mnogo više i bolje u budućnosti, to je poljoprivreda”, kazao je Bollen.

On je naveo da zato Evropska unija stavlja na raspolaganje ovu finansijsku podršku.

“Zajedno sa nacionalnim vlastima želimo da podržimo poljoprivredne proizvođače i njihove agro biznise sa jasnom vizijom i planovima“, kazao je Bollen.

Svoje iskustvo kao korisnik sredstava podrške IPARD programa predstavio je proizvođač povrća i ratarskih kultura iz Zete, Sreten Batrović, koji je podršku ostvario u okviru trećeg javnog poziva kroz Mjeru 1 za nabavku potrebne opreme.

Batrović je iskoristio priliku da pozove poljoprivredne proizvođače da se prijave na javni poziv.

“Tokom apliciranja značajnu podršku su mi pružili zaposleni u Ministarstvu i savjetodavnim službama, dokumentacija jeste obimnija, ali mislim da je podrška koja se može ostvariti mnogo vrijednija. Ja sam unaprijedio i olakšao sebi rad na gazdinstvu pa pozivam i sve zainteresovane poljoprivrednike da se prijave i ostvare dostupnu podršku”, rekao je Batrović.

Javni poziv kroz Mjeru 1 biće objavljen 15. maja i trajaće do 15. juna. Ova mjera namijenjena je podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unapređenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima, a podržavaju se investicije u sektorima poljoprivredne proizvodnje mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

Podržavaju se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada do 500 hiljada EUR, a iznos podrške je od 60 odsto do 70 odsto od ukupno prihvatljivih troškova po projektu. Podržava se isključivo nabavka mehanizacije i potrebne opreme.

Joković je podsjetio da je ovo 11. javni poziv od početka implementacije IPARD II programa u Crnoj Gori, a peti javni poziv koji se objavljuje za podršku sektoru primarne proizvodnje.

„Kroz četiri, do sada objavljena javna poziva za Mjeru 1 ugovoreno je ukupno 475 projekata, sa vrijednošću investicija od oko 42,93 miliona EUR, odnosno očekivanom podrškom od oko 23,6 miliona EUR. Do sada, isplaćen je 298 projekata i podrškom u ukupnom iznosu od 11,7 miliona EUR”, rekao je Joković.

Iz Ministarstva je saopšteno da počinje i intenzivna promotivna kampanja, te da će se radionice za zainteresovane održati u svim crnogorskim opštinama, a da će raspored biti postavljen na IPARD sajtu.

Odmah nakon te konferencije u staroj zgradi Vlade održaće se prezentacija za konsultantske kuće i zaposlene u savjetodavnim službama, kako bi i oni sami mogli da doprinesu daljem širenju informacija, a sve u cilju da što veći broj poljoprivrednika prepozna značaj i prijavi se za ostvarenje dostupne podrške.

Joković je pozvao sve zainteresovane da se prijave na javni poziv i učestvuju na radionicama.

On je kazao da će tokom trajanja javnog poziva u Direktoratu za plaćanja biti organizovani dani „otvorenih vrata“, gdje će svaki zainteresovani korisnik u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima koji rade na realizaciji ovog javnog poziva riješiti sve svoje nedoumice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije