fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčuvana ekonomska i finansijska stabilnost

Očuvana ekonomska i finansijska stabilnost

Podgorica, Vašington, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je očuvana ekonomska i finansijska stabilnost, uprkos brojnim internim i eksternim negativnim faktorima, ocijenili su predstavnici Centralne banke (CBCG) i Ministarstva finansija na sastancima na godišnjem zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB).

Delegacija Crne Gore, koju predvode guverner CBCG Radoje Žugić i ministar finansija Aleksandar Damjanović, učestvuje u Vašingtonu na godišnjem zasijedanju MMF-a i SB.

Iz CBCG je saopšteno da je na sastanku sa zamjenikom generalne direktorice MMF-a, Bo Lijem, bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o glavnim izazovima monetarne i fiskalne politike.

Žugić i Damjanović su Liju i njegovom timu prezentovali najnovije podatke vezane za finansijski i fiskalni sektor, kao i glavne parametre poslovanja realne ekonomije.

„Konstatovano je da je očuvana ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji, uprkos brojnim internim i eksternim negativnim faktorima. Sagovornici su se posebno osvrnuli na rast zarada iniciran ranijom poreskom reformom koji je, u određenoj mjeri i uz ostale faktore, uticao na rast inflacije u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Žugić je istakao da bankarski sistem posluje stabilno i bilježi pozitivne trendove kada su u pitanju ključni indikatori poslovanja.

„Na taj način banke u Crnoj Gori doprinose zdravlju i stabilnosti ukupnog finansijskog sistema u zemlji“, saopštio je Žugić i posebno istakao da, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju i fiskalnim rizicima, bankarski sektor bilježi pad nekvalitetnih kredita, uz snažnu kreditnu aktivnost.

Novoodobreni krediti su u prošloj godini ostvarili godišnji rast od 31,5 odsto.

Damjanović je ukazao na pozitivne trendove u oblasti javnih finansija koje karakteriše rast poreskih prihoda u periodu januar-april ove godine, a koji su 30 odsto veći u odnosu na uporedni period prethodne godine.

On je naglasio da je zabilježen pad učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), ali i da je ostvarena visoka likvidnost neophodna za redovno izmirenje svih tekućih obaveza, uključujući i uvećane zarade u javnom sektoru.

Damjanović je takođe istakao da je usvajanjem seta zakona iniciranih od Ministarstva finansija, stvoren povoljan ambijent za širenje poreskog obuhvata i generisanja novih prihoda, a bez uvećanja postojećih poreskih stopa.

Članovi crnogorske delegacije uputili su Liju i njegovim saradnicima poziv za učešće na godišnjem sastanku Belgijsko-holandske konstituence, čiji će domaćin u maju ove godine biti Crna Gora, a koji će okupiti visoke predstavnike MMF-a i SB, zvaničnike članica Konstituence i brojne eminentne stručnjake iz oblasti finansija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije