fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju podršku poslaničkih klubova u državnom parlamentu

Očekuju podršku poslaničkih klubova u državnom parlamentu

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Skupština Prijestonice Cetinje uputiće inicijativu svim poslaničkim klubovima u državnom parlamentu sa ciljem amandmanskog djelovanja na predlog kapitalnog budžeta Crne Gore za ovu godinu, u dijelu koji se odnosi na taj grad.

Inicijativu za amandmansko djelovanje će, kako se navodi u zaključcima koje je Skupština Prijestonice danas jednoglasno usvojila, uputiti kako bi se izvršila korekcija i izmjena shodno Zakonu o Prijestonici i Programu razvoja Prijestonice za ovu godinu.

Skupština Prijestonice je, kako se navodi u saopštenju, zaključke usvojila nakon što je na sjednici 22. aprila uputila Vladi i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja urgenciju za dostavljanje obrazloženja predloga kapitalnog budžeta države, u dijelu koji se odnosi na Cetinje, a na koju nije dobila odgovor.

Skupština Prijestonica je razmotrila Informaciju o predlogu kapitalnog budžeta i kršenja Zakona o Prijestonici, koju je dostavio gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

„Skupština je konstatovala da je na poziciji koja se odnosi na razvojne projekte Prijestonice, opredijeljeno manje sredstava, u odnosu na 0,6 odsto projektovane vrijednosti kapitalnog budžeta, saglasno Programu razvoja koji je usvojio Senat, a prethodno ga razmatrala Skupština Prijestonice“, navedeno je u zaključcima.

U zaključcima se dodaje da se Kašćelan zadužuje da, kao član Senata, inicira sjednicu tog tijela na kojoj bi se razmatrala Informacija o predlogu kapitalnog budžeta države za ovu godinu i nepoštovanja Zakona o Prijestonici.

Kašćelan se u obraćanju Skupštini Prijestonice zahvalio odbornicima na konstruktivnoj raspravi, kao i na zaključcima koji će biti upućeni svim poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu.

„Iako je izostao odgovor Ministarstva finansija na našu urgenciju, želim da vas informišem da naše obraćanje nije bilo uzaludno. Pisanim putem obratili su mi se predsjednik Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije u Skupštini, Danijel Živković, kao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji su obećali pomoć kroz amandmansko djelovanje na predlog budžeta države“, rekao je Kašćelan.

On je kazao da vjeruje da će i ostali poslanički klubovi imati razumijevanja za opravdane zahtjeve iz Prijestonice, te da će podržati stav da Cetinje treba da dobije sredstva za razvojne projekte na način kako to propisuje Zakon o Prijestonici.

„Do sjednice Skupštine imamo dovoljno vremena, i mi i izvršna vlast, da razgovaramo, ukrstimo argumente i dođemo do prihvatljivog rješenja. Još jednom upućujem poziv Vladi i resornom ministarstvu da donesu odluku koja će biti u najboljem interesu građana Cetinja i da odgovore na dopis koji sam im uputio još 1. aprila“, naveo je Kašćelan.

On je saopštio da su Skupština Prijestonice i svi odbornički klubovi jasno pokazali da mogu biti složni i iznad politike kada je interes grada u pitanju.

„Možda ovo iskustvo sa Cetinja bude inspirativno i drugim donosiocima odluka na svim nivoima i pomogne im da razumiju da ništa nije nemoguće kada postoje jasno postavljeni ciljevi i volja da se problemi rješavaju“, zaključio je Kašćelan.

Najčitanije