fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOčekuju dobru zaradu ove sezone

Očekuju dobru zaradu ove sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najave za ljetnju sezonu su dobre i ukoliko pandemija bude kontrolisana i stabilizovana politička situacija, mogli bi ove godine da se zarade ozbiljni novci od turizma, saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović.

On je Pobjedi kazao da bi već sada imali goste u hotelima da je “preživio” Montenegro Airlines i upozorio da je budžet ove godine nategnut i ukoliko bi turizam podbacio imali bi velike posljedice za državu i narod.

“Tako da nam ne trebaju bilo koji protesti i nemili događaji sa crnogorskih ulica koji bi dali lošu sliku svijetu i time odbili goste”, smatra Radulović.

On je kazao da za nastupajuću sezonu najava ima i interesovanja, a i bez toga zna se da će biti odlična sezona, ali treba nekoliko preduslova da se ispuni.

Napominje da je prvi i osnovni uslov stabilna situacija kada je korona u pitanju i čini se da se ide ka tome. I u svijetu ukidaju mjere.

“U martu ćemo biti u tom dijelu dobri i to je input za sezonu. Osjetićemo boljitak, jer ovom narodu, privredi prije svega, treba baš jedna dobra sezona. Treba nam duga sezona ne kao prošle godine 45 dana nego barem tri, četiri mjeseca. I tako može biti. Ne pričam o zimi jer nestankom MA izgubili smo zimsku sezonu. Na nju ne možemo ozbiljno da računamo to je sve nešto ad hok. Nema kontinuiteta”, ocijenio je Radulović.

On je dodao da tako, sa dobrom situacijom oko korone, idemo u dobrom pravcu i imamo mogućnost da ove godine stvarno zaradimo ozbiljne novce kao država, društvo i privreda.

Prema riječima Radulovića, u velikoj smo opasnosti jer budžet Crne Gore je ove godine tako nategnut i toliko je zavisan od svega da ako bi turizam podbacio bila bi to katastrofa za sve nas, ne samo za turističke poslenike.

“Pošto je sve to tako, nama treba drugi preduslov da šaljemo pozitivne poruke svijetu, da odavde idu lijepe slike. Moramo da stvaramo percepciju da je ovdje bezbjedno. Jer ako tako ne bude, ako budemo imali lošu bezbjednosnu sitauciju pa to pođe u svijet mi ćemo imati slabiju sezonu, i svi ćemo da nastradamo jer jednostavno niko neće imati novca”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da već dvije godine turistički poslenici trpe posljedice korone, političke nestabilnosti i svake druge.

“Sve to ‘udara’ po nama. Ajde da nas puste da ove godine pripremimo sami sezonu, ne treba nam ministarstvo ni niko samo da nas pušte sami da radimo”, tvrdi Radulović.

On je dodao da se čak može program Evropa sad pokazati dobrim, ako ova godina bude uspješna.

“Treba da obezbijedimo novac, jer smo svi na izmaku. Država nema privrede, a mi već 20 mjeseci radimo sa gubitkom. Ne samo mi, cijeli svijet je iscrpljen ekonomski. Koliko je firmi zatvoreno, propalo, a mi kao da živimo u nekom vakuumu. Pričam realne životne priče. Ova sezona ne zavisi od nas, već od njih a ko su oni neka se sami pronađu”, poručio je Radulović.

On je kazao da se mijenja sve, pa se, kako ocjenjuje, promijenio i turizam kao tehnologija poslovanje.

“Sve više imate individualaca koji ne idu preko agencija. Nalaze svoje kanale, puteve, letove i dolaze do svojih destinacija. Ako budemo čekali i radili kao do sada, čekali turoperatore, prije juna ne bi krenuli u sezonu. Bitna mi je ta direktna komunikacija sa gostom. I ti individualci su već tu. Ja već od 16. februara imam pun hotel, fali mi soba. Imamo upita više nego što imamo soba. Nijedan turoperator tu nije doveo gosta to su sve individualci. Znači, nema pravila”, naveo je Radulović.

On je naveo da im ne treba ministarstvo. NTO neka promoviše destinacije da zainteresuje one koji nijesu zainteresovani za Crnu Goru i tu njegova misija prestaje. Ostalo, prema njegovim riječima, ništa ne funkcioniše.

Radulović je poručio novom ministru turizma, za kojeg se nada da će ga biti, da malo više komunicira sa njima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije