fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju da SDT prestane da teroriše zaposlene 

Očekuju da SDT prestane da teroriše zaposlene 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas grupa očekuje da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) prestane da teroriše njene zaposlene, saopštili su iz te kompanije i podsjetili na posljednji primjer pritvaranja službenice Atlas banke, Biljane Bašović.

“Bašović se nedavno vratila sa trudničkog bolovanja, majka je male djece i nema nikakvog osnova da bude zadržavana u pritvoru. Ovakvi potezi specijalnog državnog tužioca nastavak su pritiska na zaposlene u farsičnoj istrazi o navodnom pranju novca”, navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Oni su dodali da je to sadašnja sumnja SDT-a, nakon što su mu pale u vodu one o utaji poreza.

“Tako će i ove pasti u vodu, tim prije što SDT mora biti upoznat sa dokumentom Centralne banke (CBCG) koja je, provjeravajući poslovanje E-commerce servisa, ustanovila da se on u potpunosti realizuje u skladu s propisima”, rekli su iz Atlas grupe.

Potezi SDT-a, kako tvrde, stvaraju klimu pravne nesigurnosti, čime se postojeći strani investitori rastjeruju, a potencijalni odvraćaju od poslovanja u Crnoj Gori. Čak 174 zaposlena u stranim kompanijama koje posluju preko Atlas banke obuhvaćeni su istragama SDT-a.

“I privremena uprava u Atlas banci bi morala da djeluje u skladu sa propisima, pa su stoga advokati Atlas grupe tražili momentalno obustavljanje odluke o prodaji dijela pokretne imovine banke. U suprotnom, akcionari banke pokrenuće postupak pred sudom”, saopštili su iz Atlas grupe.

Oni su precizirali da je odredbom člana 126 Zakona o bankama utvrđeno da je obaveza privremenog upravnika da preduzme sve potrebne mjere koje su neophodne za nastavak poslovanja banke i zaštitu njene imovine, a ne da je obezvrjeđuje prodajom.

“Zakon ne predviđa mogućnost prodaje osnovnih sredstava banke. Svrha privremene uprave nije rasprodaja imovine banke i privremeni upravnik se ne može ponašati kao stečajni upravnik”, smatraju u Atlas grupi.

Kao prvu i osnovnu mjeru, kako se dodaje, zakon predviđa ostavljanje mogućnosti akcionarima za dokapitalizaciju banke. Akcionari banke su privremenu upravu dopisom od 19. decembra obavijestili da su spremni na dokapitalizaciju.

Oni su pozvali privremenu upravnicu Tanju Terić da im dostavi privremeni bilans sa iskazanim akumuliranim gubicima i iznos kapitala neophodan za potpuno ozdravljenje banke, kako bi mogli dostaviti adekvatne dokaze o sposobnosti dokapitalizacije.

“Terić to još nije učinila i postupila u skladu sa odredbom člana 126 Zakona o bankama. Atlas grupa očekuje da to učini u nadi da je i privremenoj upravi cilj ozdravljenje banke. Još jednom pozivamo privremenu upravu da sinhronizovanim aktivnostima banke i akcionara dođemo do tog zajedničkog cilja”, navodi se u saopštenju.

Atlas grupa i njen predsjednik Duško Knežević, kako su poručili, stoje na raspolaganju svakom državnom organu i spremni su za svaku provjeru poslovanja.

Najčitanije