fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuje se snažnije prisustvo investitora i turista

Očekuje se snažnije prisustvo investitora i turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su na vrhu liste zemalja po učešću u ukupnom udjelu stranih investicija u Crnoj Gori i ocijenio je ambasador te zemlje Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi i dodao da očekuje snažnije prisustvo investitora i turista.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je Crna Gora sigurna destinacija za strane investicije i da postoji prostor za dalje jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

“Tokom prehodnih deset godina, UAE su investirali u različite razvojne projekte u Crnoj Gori. Investicije su plasirane u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike i prerađivačke industrije. U tom smislu, prošle godine UAE su se nalazili na vrhu liste zemalja po učešću u ukupnom udjelu stranih investicija u Crnoj Gori”, dodao je Al Romaithi.

U narednom periodu se, kako je najavio, može očekivati još snažnije prisustvo investitora i turista iz UAE.

UAE su značajan investitor u Crnoj Gori. Investirali su u Porto Montenegro, Capital Plazu i ostale projekte.

Al Romaithi je podsjetio da posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire i da je već prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu.

“Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sector, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost”, rekao je Al Romaithi.

On je saopštio da UAE i Crna Gora ove godine obilježavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“U prethodnih deset godina UAE i Crna Gora su naučili puno jedni o drugima i pronašli način da rade zajedno u mnogim oblastima kao partneri. Ove veze se temelje na načelima saradnje i međusobnog uvažavanja i dostigle su nivo strateškog partnerstva između dvije zemlje i njihovih naroda”, smatra Al Romaithi.

On je podsjetio da je, kao rezultat te saradnje, potpisan veliki broj značajnih sporazuma u cilju unaprIijeđenja odnosa i postizanja zajedničkih ciljeva u skladu sa interesima dva naroda.

Na pitanje da li u budućnosti Crna Gora može postati tako razvijena ekonomska destinacija poput UAE, Al Romaithi je odgovorio da je najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve.

“Crna Gora je već ostvarila značajan napredak od ponovnog uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine. Politički sistem je stabilan, što doprinosi stvaranju sigurnog i bezbjednog okruženja za strana ulaganja i unutrašnji razvoj zemlje”, smatra Al Romaithi.

On je zaključio da je Crna Gora na pravom putu i da ima dobre izglede za budućnost.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...