fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOblasti informatičkog društva i medija važne za članstvo Crne Gore u EU

Oblasti informatičkog društva i medija važne za članstvo Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Oblasti informatičkog društva i medija važne su za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na konstitutivna sjednici radne grupe za deseto pregovaračko poglavlje.

Šefica radne grupe za to poglavlje, Ružica Mišković, iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, kazala je da pregovaračka struktura i donosioci odluka prepoznaju važnost oblasti informatičkog društva i medija.

„Vjerujem da će značaj ove oblasti u narednom periodu rasti, ne samo zbog adekvatne pripreme za članstvo Crne Gore u EU, već i značaja koji ima digitalna transformacija u svim segmentima našeg društva“, navela je Mišković.

Poglavlje deset se odnosi na informatičko društvo i medije.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da se Mišković osvrnula na postignute rezultate, kao i na dva završna mjerila od kojih zavisi dalji napredak Crne Gore u tom poglavlju.

Ona je navela da će se dobrom organizacijom, proaktivnim pristupom i koordinacijom svih uključenih aktera osnažiti dinamika realizacije obaveza u oblastima usluga informatičkog društva, elektronskih komunikacija i audiovizulne politike, koje obuhvataju teme od značaja za građane i svako savremeno društvo.

Mišković je ukazala na značaj ocjena iz ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori, te važnost praćenja preporuka i smjernica Komisje u narednom periodu, kao jasnom putokazu za napredak u pitanjima koje to poglavlje obuhvata, a posebno ona koja se odnose na nezavisnost medijskog sektora, jačanje kapaciteta medijskog regulatora i unapređenje administrativnih kapaciteta za sprovođenje pravne tekovine, s posebnim akcentom na dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU.

Vlada je u septembru ove godine usvojila inoviranu odluku o radnoj grupi za deseto poglavlje, koja broji 25 članova.

U svjetlu nove metodologije, to poglavlje se nalazi u okviru klastera Konkurentnost i inkluzivni rast.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...