fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili poziv za bespovratnu podršku maslinarima

Objavili poziv za bespovratnu podršku maslinarima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas poziv za dodjelu bespovratne podrške maslinarstvu u iznosu do 50 odsto investicije, čime bi značajno unaprijedili prooizvodnju.

Iz Ministarstva su objasnili da maslinari i ove godine imaju mogućnost da kroz Agrobudžet dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije i podignu nove i revitalizuju postojeće maslinjake, nabave opremu i sisteme za navodnjavanje i podignu podzide u maslinjacima.

“Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od vrijednosti investicije, a 55 odsto za one podnosioce zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede”, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do deset hiljada EUR, dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada EUR u toku godine.

Korisnici podrške, kako je objašnjeno, treba da budu upisani u registre poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača maslina i/ili proizvođača maslinovog ulja.

Zahtjevi se mogu dostavljati do 1. novembra, osim za izgradnju podzida gdje se rok za dostavljanje 1. jul.

Iz Ministarstva su kazali da se podržavaju investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih, kao i nabavka opreme za maslinarstvo koja je usmjerena na osavremenjavanje proizvodnje.

Prihvatljive investicije za podršku su kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, kao i nabavka sistema za navodnjavanje, namjenske opreme za maslinarstvo i materijala za zidanje podzida u maslinjacima.

Podrška se daje i za revitalizaciju maslinjaka.

Iz Ministarstva su podsjetili da maslinari i proizvođači iz drugih sektora imaju na raspolaganju i druge javne pozive iz mjera ruralnog razvoja, kojih u ovogodišnjem Agrobudžetu ima 23 i za koje je opredijeljeno 40 miliona EUR, 7,3 miliona više nego prošle godine.

“Maslinari će ove godine, kao i ostali proizvođači iz sektora biljne proizvodnje, kroz direktnu podršku imati veću subvenciju po hektaru – 200 EUR po hektaru, a mladi maslinari do 40 godina starosti 210 EUR po hektaru”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije