fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili nove odgovore u vezi sa elektronskom fiskalizacijom

Objavili nove odgovore u vezi sa elektronskom fiskalizacijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) objavila je četvrti set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

PU je omogućila svima da postavljaju pitanja u vezi sa projektom, koja se na sedmičnoj osnovi dopunjavaju, u cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji.

Iz PU su, odgovarajući na pitanje da li u slučaju kvara računara, koji je registrovan kao elektronski naplatni uređaj (ENU), potrebno da se odjavljuje i prijavljuje novi, kazali da je obveznik fiskalizacije dužan da registruje svaki ENU po poslovnom objektu.

“ENU je uređaj putem kojeg se ostvaruje promet i na kojem se obavlja generisanje i štampanje fiskalnog računa. Prilikom dodavanja novog ENU ili odjavljivanja postojećeg, promjenu je neophodno registrovati putem SEP portala”, objasnili su iz PU.

U PU su naveli da se to radi jer centralni sistem za elektronsku fiskalizaciju PU, za svaki ENU u poslovnom objektu generiše poseban kod, koji je neophodno da obveznik fiskalizacije sačuva u memoriji ENU.

Iz PU su na pitanje koji je rok za ispravku eventualnih grešaka, ukoliko je na primjer račun fiskalizovan i izdat kupcu u nekoj prodavnici i mora da se koriguje, odgovorili da se obavezna kontrola sprovodi na primljenim porukama s podacima o računima u CIP sistemu u realnom vremenu.

“Kada bilo koja od kritičnih kontrola nije završena, elektronska poruka o računu neće biti odobrena i fiskalni identifikacioni kod se neće izdati. U tom slučaju poreski obveznik mora otkloniti grešku i naknadno fiskalizovati račun”, precizirali su iz PU.

Iz PU su naveli da, ukoliko je račun fiskalizovan, gotovinski ili bezgotovinski, i uočena je nepravilnost u računu, neophodno je korigovati račun mehanizmom izdavanja korektivnog računa.

“Korektivni račun mora sadržati sve stavke i iznose sa prethodnog računa sa predznakom iznosa (-), čime se prethodni račun de facto stornira. Nakon toga se izdaje novi sa validnim PIB-om kupca kod bezgotovinskog plaćanja, dok u gotovinskom plaćanju nema tih podataka”, kazali su iz PU.

Rok za tu vrstu korekcije računa, kako se dodaje, ne postoji. Za PU je to validan fiskalizovani račun. Stvar je poreskog obveznika kada će da obavi korekciju računa.

Poreske obveznike je zanimalo da li će se porez i za maloprodajne i za veleprodajne račune računati preračunatom stopom iz ukupnog iznosa sa porezom.

“Na poreskom obvezniku je da odabere metodu obračuna poreza. Jedan od metoda je izračunavanje poreza preračunatom stopom. PU insistira da se putem xml pošalju ispravni podaci o porezu definisani xml šemom”, odgovorili su iz PU.

Sva često postavljana pitanja dostupna su na linku https://www.poreskauprava.gov.me/vijesti/232797/ELEKTRONSKA-FISKALIZACIJA-cesto-postavljana-pitanja.html.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...