fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObezbijediti pomoć podstanarima putem subvencija

Obezbijediti pomoć podstanarima putem subvencija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje podstanara Crne Gore Moj Dom zahtijeva od Vlade i relevantnih ministarstava da pod hitno osmisle način pomoći podstanarima putem subvencija, kao i da država u svakoj opštini dodijeli placeve za početak socijalne stanogradnje.

“Kako podstanari više nemaju mogućnosti da istrpe svakodnevno skuplji život, država je u obavezi da nađe rešenje za alarmantno lošu situaciju”, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Iz Udruženja podstanara su rekli da je u posljednjih par mjeseci bilo konstantnih poskupljenja kako osnovnih životnih namirnica tako i svega ostalog, pa je jasno da podstanari više ne mogu izdržati ovakav teret života bez pomoći države.

“Zato zahtijevamo da se hitno donese plan pomoći za preko 30 hiljada podstanarskih porodica koje više ne mogu funkcionisati u ovakvim okolnostima, a jedva da smo i mogli sve ove decenije. No, sada smo zaista došli na samu ivicu provalije bez ruke spasa”, navodi se u saopštenju.

U tom Udruženju su rekli da očekuju što hitnije donošenje paketa pomoći podstanarskim porodicama.

“Očekujemo da se svi politički subjekti koji mogu pomoći uključe u rješavanje ovog problema. Umjesto borbe za svoje usko stranačke interese očekujemo borbu za građane koji su vam poklonili povjerenje. Tražimo da se podstanarima subvencionišu zakupi koje plaćamo po nerealnim cijenama, računi za utrošenu električnu energiju i sve ostalo od životnog značaja”, dodaje se u saopštenju.

Oni su rekli da, budući da država nema u planu da se bavi socijalnom stanogradnjom, podstanari zahtijevaju da im se dodijele placevi u svim crnogorskim opštinama kako bi sami pokrenuli priuštivu socijalnu stanogradnju uz obavezno učešće države i donacija raznih domaćih i stranih partnera.

“I mi želimo stanove i povoljne kredite kao što su dobijali funkcioneri. Nećemo projekat Hiljadu plus, već onaj koji će omogućiti najpovoljnije uslove koje će moći da ispuni svaki podstanar u Crnoj Gori uz sve garancije države naravno”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da podstanarima nikada nije bilo teže zgog čega traže hitno i konkretno djelovanje države.

“Ne želimo da naša djeca slijede sudbinu svojih roditelja samo zato što žive u državi kakva je danas Crna Gora. Država bez brige za svoje najugroženije građane i država obećanja a ne država konkretnog djelovanja”, rekli su iz te NVO.

Podstanari će, kako su zaključili, imati adekvatan odgovor na očiglednu nepravdu ukoliko državni organi ne izađu u susret tom zahtjevu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije