fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObezbijedili veću podršku pčelarstvu 

Obezbijedili veću podršku pčelarstvu 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za dodjelu podrške mladim pčelarima početnicima za ovu godinu, čime je obezbjeđena veća podrška tom sektoru.

Iz Ministarstva su rekli da je unaprijeđena i podrška za mlade pčelare početnike.

„Javnim pozivom za dodjelu podrške mladim pčelarima, nezaposleni od 18 do 30 godina imaju mogućnost da dobiju po pet košnica sa pet pčelinjih rojeva na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva“, navodi se u pozivu.

Iskustvo iz prethodnih godina, kada su dodjeljivane po tri košnice, pokazalo je veliko interesovanje mladih ljudi za ovaj javni poziv i bavljenje pčelarstvom.

„Za ovu mjeru opredijeljeno je 25 hiljada EUR, a podrška Ministarstva iznosi 50 odsto vrijednosti košnica“, dodaje se u pozivu.

Korisnici te podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što dobiju rješenje o odobrenju podrške. Korisnici podrške se obavezuju da će se baviti pčelarstvom u narednih četiri godine. Savez će organizovati obuku za mlade pčelare.

„U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Rok za prijavljivanje na javni poziv je 22. mart“, precizirali su iz Ministarstva.

Ministarstvo je danas objavilo i javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku pri nabavci voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda za ovu godinu.

Predmet podrške tog poziva je nabavka sertifikovanog organskog i konvencionalnog voska u obliku satnih osnova.

„Podrška se realizuje u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija. Pozivom se uređuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava”, rekli su iz Ministarstva.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 50 hiljada EUR i uvećan je u odnosu na prethodnu godinu. Podrška Ministarstva iznosi do 50 odsto realizovane investicije, odnosno do 50 odsto nabavke voska.

„Cilj je da se ovim programom pomogne pčelarima koji se bave organskim i konvencionalnim načinom proizvodnje da unaprijede zdravlje pčela i kvaliteta meda“, kazali su iz Ministarstva.

Pozvi traje do 22. marta.

„Kroz agrobudžetski Program unapređenja pčelarstva ove godine opredijeljeno je 367 hiljada EUR, što je uvećanje 26 odsto“, naveli su iz Ministarstva.

Od ove godine uvedene su i nove linije koje se odnose na sufinansiranje troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela, koja osim kontejnera podrazumijeva i podršku pri nabavci prikolica i platformi namijenjenih za transport pčelinjih društava, kao i nabavku plodišnih nastavaka, što je dio košnice.

„Značajno su povećana opredijeljena sredstva podrške za nabavku organskog voska, pčelinjih matica i ljekova za tretiranje pčela protiv varoe. Povećana je podrška za organizovanje pčelarskih manifestacija. Predviđena je izrada Atlasa medonosnog bilja koja će se realizovati kroz MIDAS 2 projekat“, navodi se u saopštenju.

Pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške, kao što su bavljenje ruralnim turizmom, organska proizvodnja, a imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda.

Najčitanije