fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObećana pomoć bivšim radnicima solane

Obećana pomoć bivšim radnicima solane

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici ulcinjske solane tvrde da im je stečajni upravnik preduzeća Miloš Popović obećao pomoć u isplati zaostalih potraživanja.

Predstavnik radnika Saša Mitrović kazao je da je Popović izrazio spremnost da im pomogne i prilikom rješavanja drugih problema, iako neki od njih nijesu u njegovoj nadležnosti.

”Čovjek je prosto stao uz nas. Nakon toliko godina, prijatno smo iznenađeni razgovorom sa nekim stečajnim upravnikom solane i vidimo svjetlo na kraju tunela. On je kristalno jasno razumio naše probleme i potrebe i prvu pomoć obećao već oko nove godine, odnosno kada Nacionalni parkovi uplate narednu ratu za solanu”, kazao je Mitrović Vijestima.

Popović je na funkciji stečajnog upravnika naslijedio Žarka Ostojića. On je i stečajni upravnik i u podgorčkom „Radoju Dakiću“ i Meljine kompleksu u Herceg Novom.

Iako se činilo da su vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića trajno riješile pitanje solane i nespornog državnog vlasništva nad 15 miliona kvadrata zemljišta, presuda Upravnog suda od 17. oktobra, kojom je poništeno mišljenje Savjeta za privtizaciju, na novo je zakomplikovala situciju u najstartijem ulcinjskom kolektivu.

Presudom je usvojena tužba Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli „Bajo Sekulić“ u stečaju, a postupak vraćen Vladi na ponovno odlučivanje.

Upravni sud je cijenio da će u ponovnom postupku, Vlada imati u vidu primjedbe ukazane tom presudom, s tim što će tužiocu omogućiti učešće u postupku, shodno Zakonu o opšteo upravnom postupku.

Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i prouča vanje ptica (CZIP) saopštila je da iz presude Upravnog suda vidi da je mišljenje Savjeta za privatizaciju ukinuto iz formalno-procesnih nedostataka. Ona je apelovala na Savjet da u skladu s tim što prije sprovede proceduru kako se ne bi ostavljalo prostora za različita tumačenja u javnosti i nekorektna vršenja pritiska na određene aktere, poput Opštine Ulcinj, koja bi uskoro trebalo od CZIP-a da preuzme upravljanje tim parkom prirode.

Janjušević je dodala da se uspostavljanjem upravljačke strukture ne dira u pravo svojine vlasnika ma ko god on bio, niti da za takav čin postoji svojinsko-pravna smetnja.

”Pritisak koji se vrši ovih dana putem medija predstavlja nekorektno i djelimično izvlačenje činjenica iz konteksta te presude od manjinskih akcionara i dovođenje javnosti u zabludu kako bi se isti finansijski okoristili situacijom. Ne zaboravimo da je solana obespravljena, očerupana i da nema toga koji nije pokušao da na plećima radnika i te uništene fabrike zgrne milione”, kazala je Janjušević.

Nacionalni parkovi, shodno odluci Vlade, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravlja od avgusta 2015. godine, s ciljem zaštite biodiverziteta. Opština Ulcinj koja je trebalo da preuzme upravljanje solanom 24. avgusta prošle godine, ranije je odustala, jer nije stvorila pravne pretpostavke da uđe u taj posao.

Upravljačka struktura na solani zvanično bi mogla biti uspostavljena na sjednici SO Ulcinj do krajagodine. Budžetom za narednu godinu, u te svrhe Opština je planirala 100 hiljada EUR. Ulcinjska Solana je nakon usvajanja odluke na sjednici SO Ulcinj 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem – parkom prirode.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma kandidovalo je Solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u julu 2019.

Vijesti su ranije objavile da su početkom septembra počeli prvi radovi na sanaciji terena ulcinjske solane, koji zajedno sa kupovinom pumpe i bagera, koštaju blizu pola miliona EUR. Prva faza krenula je pod pokroviteljstvom CZIP-a i donatora te NVO, u saradnji sa bivšim radnicima.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je u prvoj polovini 2005. godine, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. Kako plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u klasičnom stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije Solane je počeo 2001. godine masovnom vaučerskom privatizacijom, nakon koje je bivši privatizacioni fond Eurofond, kojim je tada rukovodio biznismen Veselin Barović, postao većinski vlasnik ulcinjske kompanije.

Uprava za katastar i državnu imovinu, na osnovu mišljenja Savjeta za privatizaciju, donijela je 17. decembra prošle godine rješenje kojim se dozvoljava da se zemljište Solane upiše kao državna imovina i da je Vlada jedini nosilac prava raspolaganja.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine, dok je kompanija u stečaju korisnik većine imovine.

Predstavnici manjinskih akcionara nakon toga su najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i više od 200 miliona EUR. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića, jer smatraju da su akcije kompanije tokom privatizacije i naknadno na berzi kupovali smatrajući da je Solana vlasnik 14 miliona kvadrata zemljišta koje je koristila.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije