fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObavezno osiguranje za dronove

Obavezno osiguranje za dronove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obavezno osiguranje dronova propisano je izmjenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Direktorica Agencije za nadzor osiguranja, Biljana Pantović, kazala je da se u dijelu osiguranja vazduhoplova, propisuju osigurane sume za letjelica težine ispod 20 kilograma – dronove, koje do sada nijesu bile pokrivene obaveznim osiguranjem.

„To je urađeno na prijedlog Agencije za civilno vazduhoplovstvo uz saglasnost Ministarstva saobraćaja“, rekla je Pantović Pobjedi.

Ona je dodala da je novina i uvođenje obaveze osiguranja sve dok se vozilo koristi, bez obzira da li je u saobraćaju.

„Novina je i obaveza svih učesnika saobraćajne nezgode da moraju pružiti lične i podatke o ugovoru o osiguranju osobama koje imaju pravo podnošenja odštetnog zahtjeva, u suprotnom društvo za osiguranje može se regresirati za iznos isplaćene naknade štete“, saopštila je Pantović.

Ona je navela da je utvrđen jedinstveni rok od 60 dana za naknadu svih vrsta štete, koji počinje teći dan od podnošenja odštetnog zahtjeva bez obzira na njegovu urednost.

Ona smatra da je za građane bitna informacija da su rokovi za rješavanje izjednačeni za sve vrste šteta i propisani na 60 dana od podnošenja odštetnog zahtjeva, bez obzira na kompletnost zahtjeva.

„Izuzetak su štete koje pričine strana vozila za koje je izdata zelena karta, a koja se naknađuje u roku od 90 dana od prijema odštetnog zahtjeva, po postupku utvrđenom međunarodnim sporazumima. Time se postiže veći stepen pouzdanosti u pogledu dužine roka za rješavanje odštetnog zahtjeva podnijetog osiguravajućoj kući“, kazala je Pantović.

Građani bi, kako je dodala, morali biti upoznati sa posljedicama izbjegavanja davanja ličnih podataka u slučaju saobraćajne nezgode zato što je uvedeno pravo osiguravača da se regresno naplati od osobe koje je, iz bilo kojeg razloga, napustila mjesto saobraćajne nezgode, a da prethodno nije dala lične i podatke o osiguranju.

“Zakonom je ograničeno pravo na regresna potraživanja prema onima od kojih društvo za osiguranje bude eventualno potraživalo iznos naknade isplaćene oštećenom i to na iznos 24 prosječne neto zarade u Crnoj Gori“, rekla je Pantović.

Izmjenama zakona precizirano je pravo na naknadu štete korisniku lizinga koji štetu pretrpi od drugog korisnika iste lizing kuće. Na spisku novina je i povećanje osiguranih suma na nivo koji je trenutno važeći u EU, što će se primjenjivati od pristupanja Crne Gore Uniji.

Najčitanije