fbpx
NaslovnicaMINA BusinessO minimalnoj zaradi krajem februara 

O minimalnoj zaradi krajem februara 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radna grupa koja se u okviru Socijalnog savjeta bavi analizom načina povećanja minimalne zarade trebalo bi da do naredne sjednice, krajem februara, pripremi relevantan materijal koji bi pokazao opravdanost tog zahtjeva, saopštili su članovi tog tijela.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da je radna grupa, koja se bavila tim zahtjevom, radila sedam – osam mjeseci i imala deset sastanaka.

„Najviše vremena su prikupljali podatke od Monstata i Poreske uprave (PU) i analizirali ih. Nažalost, nijesu uspjeli da pripreme relevantan materijal koji bi bio dobra osnova za raspravu Vlade u vezi sa postupkom promjene minimalne zarade“, kazao je Purišić novinarima nakon sjednice Socijalnog savjeta.

On je rekao da su na sjednici Savjeta dali dodatni rok do naredne sjednice, koja treba da se održi u roku od dva mjeseca.

„Do tada ćemo imati, nadam se, pripremljenu analizu i argumentaciju koja će nas uputiti na to da li da pokrenemo zvaničnu inicijativu da se promijeni ili ne“, naveo je Purišić.

On je dodao da to očekuju od radne grupe i nadaju se da će se to i desiti.

„Unija poslodavaca (UPCG) u paketu posmatra ovu inicijativu koja dolazi od više subjekata i spremna je da podrži inicijativu da se poveća minimalna zarada ako se nađe prostora da se smanje troškovi rada. Te dvije inicijative su međusobno uslovljene što ovaj postupak čini dosta delikatnim i za to nam treba više vremena da se izanalizira ova situacija“, objasnio je Purišić.

On je dodao da bi prema Vladi trebalo da izađu sa oba predloga, s obzirom na to da ne postoji druga solucija da se napravi bilo koji iskorak u tom pravcu.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da će se do naredne sjednice, koja bi trebalo da se održi krajem februara, uraditi dodatna analiza koja bi nedvosmisleno pokazala opravdanost zahtjeva za povećanjem minimalne zarade.

foto: MINA

“Na narednoj sjednici Socijalnog savjeta bi trebalo da se donese konačna odluka i da ponudimo argumentovanu analizu kojom ćemo pokazati da je neophodno povećanje minimalne zarade”, ocijenio je Zarubica.

On je kazao da postoji puno razumijevanje svih socijalnih partnera da je potrebno povećati minimalnu zaradu.

“Socijalni savjet, shodno zakonskoj regulativi predlaže i daje analizu za povećanje minimalne zarade. Poslije predloga Socijalnog savjeta Vlada donosi konačnu odluku“, objasnio je Zarubica.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata (USSCG), Vukašin Zogović, kazao je da sindikalne organizacije imaju zajednički stav po pitanju minimalne zarade.

foto: MINA

„Mi ćemo istrajati u našoj inicijativi da se zarada poveća na iznos od 250 EUR. Danas smo na sjednici dugo razgovarali o tome, postavila su se neka pitanja na koja moramo da damo odgovore prema Vladi, a to su sadržaji te analize koja se traži od nas da se uradi“, precizirao je Zogović.

Prema njegovim riječima, oni su dobili zaduženje da ono što su do sada radili dopune i završe do naredne sjednice.

„Podržavamo inicijativu poslodavaca da se oni rasterete nameta kako bi mogli da ispoštuju tu našu odluku i nadan se da ćemo imati konačan stav na narednoj sjednici“, dodao je Zogović.

Predstavnik Unije poslodavaca (UPCG) i vlasnik bjelopoljske firme Put-Gross, Hasan Ramović, kazao je da su svi saglasni da treba povećati minimalnu cijenu rada.

foto: MINA

„Dogovorili smo se da naredne sjednice Socijalnog savjeta izađemo sa konkretnim predlozima koliko, kako i na koji način“, dodao je Ramović.

On je, odgovarajući na pitanje da prokometariše izjavu premijera Duška Markovića da nema novca za povećanje minimalne zarade, kazao da su uvažili upravo tu činjenicu i zbog toga nije jednostavno da ‘iz rukava’ kažu na koji način je treba povećati, a da država i poslodavci taj teret rasporede na adekvatan način.

Purišić je, odgovarajući na pitanje novinara zašto je sjednica održana u hotelu, a ne u staroj zgradi Vlade, odgovorio da zaista ne zna i da to možda zna sekretar Savjeta.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...