fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNude predlog stručnog tima koji će se pozabaviti pitanjem MA

Nude predlog stručnog tima koji će se pozabaviti pitanjem MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro Airlines (MA) mora postojati i promovisati Crnu Goru kao jedan od simbola po kojima se nacija prepoznaje, ocijenili su iz Liberalne partije (LP) i dodali da nude predlog stručnog tima koji će raditi na riješavanju pitanja te kompanije.

„Ukoliko resorno Ministarstvo i Vlada nemaju vremena da se pozabave ovim problemom na adekvatan način, evo mi ćemo na sebe preuzeti obavezu i pripremiti predlog stručnog tima koji će se pozabaviti pitanjem MA“, navodi se u saopštenju LP.

Iz LP su kazali da je najava o gašenju nacionalne avio-kompanije bila za javnost Crne Gore, ali i regiona, kao „grom iz vedra neba“.

„Da li je ili nije sa MA upravljano na domaćinski način, najbolje se može zaključiti iz izvještaja o poslovanju kompanije, ali i drugih relevantnih dokumenata i finansijskih pokazatelja, koji su na raspolaganju svima koji budu raspoloženi da se bave tom kompanijom. Ukoliko nije, postoje načini i mehanizmi da odgovorne osobe snose posljedice“, kazali su iz LP.

Iz te partije su saopštili da će se gašenjem kompanije izgubiti stručno osoblje, tržišta, reputacija, dodijeljeni slotovi i mnogo drugih stvari.

„Pa nije avio-kompanija taksi pa da se može ‘gasiti’ i ponovo ‘paliti’ bez velikih dilema i posljedica po državu, građane i privredu“, poručili su iz LP.

U toj partiji smatraju da je jedino ispravno u datom momentu bilo formiranje stručnog tima, sastavljenog od kompetetnih ljudi, koji će sprovesti potrebne analize i kreirati potencijalne scenarije opstanka nacionalne avio-kompanije.

„Ovo je jedini ispravan i domaćinski put“, tvrde u LP.

Oni su naveli da Crna Gora nije jedina država koja se suočava sa posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa.

„Mnoge jake svjetske ekonomije, koje nijesu toliko zavisne od turizma kao što je Crna Gora, suočavaju se sa ogromnim problemima. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), 57 država je pružilo pomoć svojim avio-kompanijama kroz različite vidove podrške“, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je Crna Gora bez bilo kakve prethodne analize i angažovanja ljudi iz struke, jedino uspjela da izvede scenario gašenja kompanije.

„To rješenje mogao nam je dati bilo koji građanin Crne Gore neznaven u datoj oblasti. Nije nam za to bila potrebna ekspertska Vlada“, rekli su iz LP.

Ako bi se, kako su kazali, prihvatio scenario onih koji zagovaraju gašenje MA, onda bi Crna Gora ostala bez jedinog avio-prevoznika, a zatim bi se po istom principu mogao ugasiti i željeznički prevoz, a na kraju možda i prekinuti izgradnja auto-puta.

„Znači, Crna Gora bi trebalo da izgubi saobraćajne veze i infrastrukturu i da se vrati u tamni srednji vijek, iz kojeg protivnici kompanije i svega što ima predznak crnogorskog tako često pribavljaju argumente o svojoj prošlosti“, zaključili su iz LP.

Najčitanije