fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNude još tri subvencije za kupovinu električnih vozila

Nude još tri subvencije za kupovinu električnih vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) građanima i preduzećima nudi još tri subvencije u iznosu od pet hiljada EUR za kupovinu električnih vozila.

“U okviru javnog poziva za nabavku električnih i hibridnih vozila do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava (subvencija) sa 20 korisnika za kupovinu hibridnih vozila, dok je sa sedam korisnika potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za kupovinu električnog vozila”, navodi se u saopštenju.

Kroz taj javni poziv, koji je objavljen krajem januara ove godine, Eko-fond je obezbijedio 100 hiljada EUR bespovratnih sredstava.

“Od toga je 50 hiljada EUR opredijeljeno za subvencionisanje kupovine hibridnih, a 50 hiljada EUR za subvencionisanje kupovine električnih vozila. Kupovinu hibridnog vozila Eko-fond je subvencionisao sa 2,5 hiljada EUR, dok za kupovinu električnog vozila subvencija iznosi pet hiljada EUR”, rekli su iz Eko-fonda.

Cilj javnog poziva je, kako se dodaje, neposredno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unaprjeđenja kvaliteta životne sredine.

“Radi očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređivanja životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i energije važno je podstaknuti nabavku zelenih vozila. Sufinansiranjem nabavke električnih i hibridnih vozila, direktno ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenja izvora zagađenja vazduha odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u drumskom saobraćaju na teritoriji Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Pojedinci imaju pravo na subvenciju za kupovinu jednog vozila, dok preduzeća i preduzetnici mogu kupiti najviše dva.

O detaljima javnog poziva zainteresovani se mogu informisati putem sajta eko-fond.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije