fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNTO na seminaru o formiranju mreže turističkih opservatorija na Mediteranu

NTO na seminaru o formiranju mreže turističkih opservatorija na Mediteranu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) učestvovovali su na seminaru o formiranju mreže turističkih opservatorija na Mediteranu, kako bi upravljanje podacima postalo homogenije i u cilju poboljšanja upravljanja sektorom na transnacionalnom nivou.

Seminar se održao u okviru međunarodnog projekta BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) u Rimu i bio je prilika da se učesnici upoznaju sa alatima koje je projekat BEST MED razvio tokom svoje prve dvije godine djelovanja u cilju održivosti turističkih politika na području Mediterana.

“Glavni cilj seminara je doprinos stvaranju mediteranske mreže opservatorija za održivi turizam kako bi upravljanje podacima postalo homogenije i kako bi se na taj način poboljšalo upravljanje sektorom na transnacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici NTO su tokom seminara u Rimu sa partnerima iz projekta razmijenili iskustva u upravljanju podacima u planiranju u turizmu.

“Na seminaru su učestvovali i predstavnici Monstata, koji su prezentovali svoj rad u okviru sesije koja je posvećena razmjeni ideja o razvoju mediteranske mreže observatorija održivog turizma”, rekli su iz NTO-a.

Tokom seminara organizovan je i okrugli sto pod nazivom Mreža saradnje za razmjenu podataka u planiranju razvoja održivog turizma, gdje su učestvovali i predstavnici Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Seminar u Rimu organizovan je u okviru međunarodnog BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) projekta, čiji je NTO partner u Crnoj Gori. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje efikasnog upravljanja Mediteranom. Ideja projekta je kreiranje novog, integrisanog i održivog turističkog planiranja u cilju ublažavanja sezonalnosti u zemljama Mediterana.

Projekat sprovodi sedam mediteranskih zemalja, a pored Crne Gore partneri projekta su Španija, Portugal, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija i Grčka.

NTO, u okviru projekta BEST MED, u narednom periodu planira organizaciju treninga za turističku privredu Crne Gore u cilju predstavljanja modela sa setom indiikatora kojima će se unaprijediti održivi razvoj kulturnih staza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije