fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNTO i TO Tivat učestvovali na online sastanku Green Destinations Global Leaders

NTO i TO Tivat učestvovali na online sastanku Green Destinations Global Leaders

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Turističke organizacije Tivat učestvovali su na sastanku Globalne mreže lidera, na panelu posvećenom razvoju mape puta ka održivom turističkom liderstvu.

Menadžerks NTO, Matea Matan, predstavila je aktivnosti koje su na putu održivosti sprovedene u Crnoj Gori u poslednjih 15 godina, fokusirajući se na projekat pješačenja i biciklizma, razvoj ruralnog turizma i ponude, projekte donatora, izazove sa kojima se suočava destinacija i buduće aktivnosti koje su usmjerene ka izradi strategije razvoja turizma do 2025. godine, edukaciji zaposlenih u turizmu i daljem održivom razvoju destinacije.

Direktorica tivatske TO, Danica Banjević, prezentovala je aktivnosti koje sprovodi Tivat, kao trenutno prva destinacija koja je započela proces sitematskog rada na kriterijumima i indikatorima standarda Green Destinations.

Ona je dodala da se očekuje da u prvom ili drugom kvartalu sljedeće godine bude urađena revizija procesa. Aktivnosti će u narednom periodu, kako je kazala, biti usmjerene ka boljem uključivanju lokalne zajednice u razvoj turističke ponude i edukaciji zaposlenih u turizmu.

Iz TO Tivat su saopštili da činjenica da je turistički sektor najviše pogođen koronakrizom, koja je neposredno istakla i to da održivost nije problem koji treba riješiti, već budućnost koju treba stvarati zajedno. Sa tim u vezi na sastancima globalne mreže lidera razgovara se o različitim koracima za strukturno i strateško planiranje daljeg razvoja turizma na globalnom nivou.

Green Destinations globalni lideri su posvećeni tome da budu u prvom planu inovacija u razvoju turizma, u upravljanju turističkim destinacijama, te u poboljšanju kvaliteta i održivosti turističke ponude.

Inicijativa Green Destinations Global Leaders ima za cilj da okupi lidere koji se bave planiranjem daljeg turističkog razivoja i upravljanjem destinacijom, da zajednički promovišu održivost, rade na izgradnji državnog, odnosno regionalnog programa i mape puta za održivi turizam, uče od drugih globalnih lidera u održivom turizmu, stiču priznanja za postignuća u domenu održivosti putem nezavisne sertifikacije, kao i steknu globalnu prepoznatljivost za održive destinacije, preduzeća, proizvode i usluge na tržištu putovanja i turizma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije