fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNovi tender za seizmička istraživanja nafte do kraja godine

Novi tender za seizmička istraživanja nafte do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tenderska dokumentacija za novi tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je pripremljena i očekuje se da on bude objavljen do kraja ove godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Tenderom za istraživanje biće obuhvaćeni svi blokovi crnogorskog podmorja koji nijesu predemt dva postojeća ugovora o koncesiji.

Iz Ministarstva su Vijestima kazali da je riječ o tenderu koji se suštinski razlikuje od prvog tendera za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju u crnogorskom podmorju, koji je počeo 2013. godine i u okviru kojeg su do sada potpisana dva ugovora.

“Cilj tog tendera za istraživanje je prikupljanje seizmičkih podataka, njihov procesing i interpretacija dobijenih rezultata, a sve u cilju povećanja nivoa znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa u crnogorskom podmorju”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da taj tender ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika.

“O ovom tenderu za istraživanje možemo govoriti kao o međufazi, kojom će se stvoriti preduslovi za objavljivanje novog, drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa”, objasnili su iz Ministarstva.

Taj tender za istraživanje namijenjen je takozvanim multiclient geofizičkim kompanijama, koje će o svom trošku i riziku obaviti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja. One nakon toga mogu da nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama.

Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata.

U Ministarstvu smatraju da će država ostvariti značajan prihod od prodaje tih podataka.

“Tačnije, dobićemo precizniju sliku o potencijalnim komercijalnim nalazištimanafte i gasa, koja će dovesti, pored postojećih, i nove naftne kompanije u Crnu Goru”, zaključili su iz Ministarstva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije