fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord Dow Jonesa

Novi rekord Dow Jonesa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao novi rekord, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali drugi dan zaredom, pri čemu je pod najvećim pritiskom bio tehnološki sektor.

Dow Jones je ojačao 0,29 odsto na rekordnih 31.613 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,03 odsto na 3.931 bod, a Nasdaq indeks 0,58 odsto na 13.965 bodova, prenosi Hrportfolio.

Klizanje S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, prosječno jedan odsto.

Taj sektor je mjesecima po rastu predvodio na tržištu, ali u posljednje vrijeme ulagači povlače novac i preusmjeravaju ga u druge sektore, kao što su energetski, rudarski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

Tako zahvaljujući rastu cijena nafte posljednjih sedmica najviše napreduje energetski sektor, koji je u srijedu skočio 1,5 odsto.

Podatak o snažnom rastu prometa u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pozitivno je uticao na potrošački sektor, koji je ojačao 0,7 odsto.

Novi rekord Dow Jones indeksa zahvaljuje se, između ostalog, snažnom rastu cijena dionica Verizon Communicationsa i Chevrona, nakon vijesti da je Berkshire Hathaway, kompanija poznatog investitora Warrena Buffetta, ove sedmice uložila veliki novac u te dvije kompanije.

U fokusu ulagača bila je i objava zapisnika sa sjednice američke centralne banke u januaru.

Pokazalo se da su svi zvaničnici Feda podržali odluku da monetarna politika ostane popustljiva. Fed je tada poručio da će kamatne stope ostati blizu nule sve dok inflacija ne dostigne dva odsto, pa i nešto više.

Veliki fiskalni i monetarni podsticaji već gotovo godinu podržavaju ekonomiju i tržište dionica, a očekuju se i novi na predlog predsjednika Joe Biden u ukupnom iznosu od oko 1,9 biliona USD.

Ulagači se nadaju da će Kongres uskoro prihvatiti barem dio Bidenovih predloga.

Analitičari upozoravaju da bi golemi podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Zbog toga posljednjih dana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na desetogodišnje i 30-godišnje obveznice kreću blizu najviših nivoa od februara prošle godine.

Zato se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 odsto na 6.710 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto na 13.909 bodova, a pariski CAC 0,36 odsto na 5.765 bodova.

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...