fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi logo i brošura Turističke organizacije Nikšića

Novi logo i brošura Turističke organizacije Nikšića

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija (TO) Nikšić prezentovala je svoj logo promijenjen nakon 15 godina postojanja i promovisala brošuru Priroda, seoska domaćinstva i mi, čiju izradu je podržala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi.

Izradu brošure, SWG, podržala je u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope – Razvoj lanca vrijednosti i podizanja kapaciteta.

foto: TO Nikšić

Potpredsjednica nikšićke Opštine, Sonja Nikčević, kazala je da će urađeno biti preporuka za budući jači razvoj turizma na tom prostoru i podsjetila da je lokalna uprava uradila puno na razvoju infrastrukture i podržala događaje koji su učinili taj grad prepoznatljivim na turističkoj mapi.

„Ovaj projekat će biti jedan od koraka ka budućem osnaživanju turizma u Nikšiću, koji na površini od oko dvije hiljade kvadratnih kilometara ima puno prepoznatljivosti, počev od zdrave sredine i prirode, svima potrebnim, posebno u uslovima krize izazvane koronavirusom“, rekla je Nikčević na prezentaciji koju je na izletištu Manitovac organizovala Turistička organizacija.

Prema njenim riječima, neophodno je ponovo vraćati goste koji su zbog aktuelne krize negdje zastali, što se odrazilo na turistički rezultat.

U ime SWG, Anđa Vukčević Zorić, rekla je da je vizija te međunarodne organizacije, koju čine institucije zadužene za poljoprivredu i ruralni razvoj, da promoviše inovativan i održiv razvoj kroz regionalnu saradnju kako bi se poboljšao život u ruralnim područjima jugoistočne Evrope.

„Brošura TO Nikšić promoviše prirodne resurse grada i okoline i pružaoce usluga u agroturizmu“, rekla je Vukčević Zorić.

Direktor TO Nikšić, Boris Muratović, saopštio je šta simbolično označava izmijenjeni logo i naveo da su izradom brošure u teškom vremenu za turizam izazvanog koronavirusom željeli da promovišu male proizvođače hrane i pića koji rade na prostoru nikšićke opštine.

„Riječ je o nastavku aktivnosti na tom planu koje smo sprovodili sa Inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis, Opštinom i drugim partnerima. Želimo pomoći malim proizvođačima da u sadašnjoj situaciji lakše pronalaze kupce za svoje proizvode, a sa druge strane približimo seoska domaćinstva koja vrijedi posjetiti“, rekao je Muratović.

Prema njegovim riječima, u brošuri je predstavljena priroda kojom obiluje Nikšić, a osmišljena je kao putokaz za pet ispunjenih dana za sve koji posjećuju tu opštinu.

„Predočene su mogućnosti za brojne izlete za one koji vole uživati u prirodi, ponuda za aktivni odmor, kao i za ljubitelje adrenalinskih sportova. Osmišljeno je pet ruta za pet ispunjenih dana“, naveo je Muratović.

Jedna od predstavnika seoskih domaćinstava koja su uvrštena u brošuri kao turistička ponuda, Andrijana Dabović iz Vinarije Dabović u selu Nudolu, rekla je da svi zajedno imaju i mogućnosti i volje da Nikšić iz industrijskog centra pretvore u turistički grad.

„Nikšić je grad festivala sa bogatom istorijskom i kulturnom prošlošću, a koji ima prirodni potencijal potreban svima, posebno u sadašnjim vremenima. Bili smo se previše otuđili i otišli iz prirode u gradove“, rekla je Dabetić.

Ona je podsjetila kako su iz ljubavi prema vinogradarstvu počeli da, od malog porodičnog vinograda, razvijaju biznis po kome su tokom deset godina rada postali prepoznatljivi i doprinijeli i turističkoj prezentaciji Nikšića.

U ime Etno domaćinstva Đedovina iz Grahova, Đorđije Bulajić, podsjetio je kako se kao turizmolog, rođen u Kotoru, vratio na staro porodično imanje i počeo bavljenje poljoprivredom i turizmom, iako nije ni sanjao da će to raditi u tom kraju.

„Sadašnja situacija ubrzala je razvoj seoskog domaćinstva i probudila želju kod ljudi da se vraćaju prirodi. Agroturizam je šansa za cijelu Crnu Goru i mogućnost za premošćavanje loše zimske ili ljetnje sezone“, ocijenio je Bulajić i dodao da svako domaćinstvo na tom prostoru može da radi 365 dana u godini.

Direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, čija porodica posjeduje gazdinstvo Đed Radoš u selu Orah kod Nikšića, rekao je da im je želja bila da mapiraju proizvođače koji na svom imanju imaju potencijal da se bave ruralnim turizmom.

„Poljopivreda je težak posao, koji pored dobrog života obezbjeđuje i slobodu koju sanja svaki zaposleni čovjek. Na svom imanju se može napraviti dodatna vrijednost, a takvih posjeda ima mnogo u Nikšiću, koji je najveći proizvođač hrane ne samo u Crnoj Gori, i te resurse treba iskoristiti“, kazao je Bataković.

On je naveo da je njegova porodica na svom posnom imanju, bez vode i prirodnih atrakcija, na 13 kilometara od grada, uspjela da osmisli i napravi ugodan ambijent za goste.

Najčitanije