fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi javni pozivi za unaprjeđenje standarda u stočarskoj proizvodnji

Novi javni pozivi za unaprjeđenje standarda u stočarskoj proizvodnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa ovogodišnjim Agrobudžetom, objavilo je ove sedmice još dva javna poziva kroz koje crnogorski poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za unaprjeđenje standarda na farmama.

Ministarstvo je objavilo javne pozive za dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom i za dostizanje standarda dobrobiti životinja u stočarstvu.

„Mjere podrške kreirane su u skladu sa potrebama proizvođača da uvođenjem najviših standarda na farmama, u vezi sa poštovanje agroekoloških uslova u proizvodnji, zaštitu životne sredine i dobrobiti životinja, unaprijede proizvodnju i konkuretnost“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ispunjavanje tih standarda jedan je od uslova da bi se konkurisalo za sredstva iz EU fondova, kao što je aktuelni IPARD Program.

Za adekvatno skladištenje stajskog đubriva na farmi, Ministarstvo je obezbijedilo podršku za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata, odnosno bazena za skladištenje đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka.

„Poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu 60 odsto ukupne vrijednosti investicije, a mladi poljoprivrednici 70 odsto podrške“, rekli su iz Ministarstva.

Na taj poziv mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku, posjeduju najmanje pet uslovnih grla, odnosno 50 ovaca, 50 koza, pet krava/bikova, deset junica, registrovanih u odgovarajućim registrima koje vodi Ministarstvo.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta je 13. april.

Iz Ministarstva su podsjetili da je mjera podrške za dostizanje standarda dobrobiti životinja kreirana prvi put ove godine, u cilju pomoći proizvođačima da poboljšaju uslove za smještaj proizvodnih grla, očuvanje zdravlja proizvodnih grla i poboljšanje konkurentnosti gazdinstava.

Bespovratna podrška u iznosu do 50 odsto se može ostvariti za nabavku gumenih podloga za ležišta, boksova za orezivanje papaka, boksova za telad i automatskih pojilica.

Za podršku po tom javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku po ovom javnom pozivu, posjeduju najmanje tri uslovna grla, odnosno 30 ovaca, 30 koza, tri krave ili bika, 30 junica, takođe upisana u odgovarajuće registre Ministarstva.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi tri hiljade EUR, za šta jepredviđena podrška do 1,5 hiljada EUR. Minimalno prihvatljiva investicija je 500 EUR.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta je 15. april.

Najčitanije