fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova kolektivna tužba protiv CKB banke zbog naknade za obradu kredita

Nova kolektivna tužba protiv CKB banke zbog naknade za obradu kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) podnio je novu kolektivnu tužbu protiv Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog naknade za obradu kredita.

Iz CEZAP-a tvrde da je CKB banka kršila Zakon o zaštiti potrošača tako što je u ugovorima o kreditima nudila naknadu za obradu kredita u iznosu od jedan do 1,7 odsto.

Pravnik u CEZAP-u, Željko Tomović, je na konferenciji za novinare objasnio da tužena banka, određivanjem naknade za obradu kredita u procentu od jedan do 1,7 odsto, a ne u fiksnom iznosu, u svojim opštim uslovima koristi nepoštenu ugovornu odredbu kako je to definisano Zakonom o zaštiti potrošača, te time narušava kolektivne interese potrošača.

„U skladu sa zakonskom procedurom, CEZAP je uputio banci upozorenje pozivajući je da prestane sa takvom praksom i da se taj spor riješi sporazumno i vansudski. Međutim, iako je blagovremeno odgovorila na upozorenje, banka ga nije prihvatila i nije se obavezala da će postupiti po istom, pa se CEZAP odlučio da pokrene postupak podnošenjem kolektivne tužbe“, rekao je Tomović.

Advokat punomoćnik CEZAP-a u predmetnom postupku, Miloš Vukčević, kazao je da u toj organizaciji smatraju da takva odredba kod ugovora o kreditima stvara neravnotežu u pravima između potrošača i finansijskih institucija, prenosi PR Centar.

„Ovakva odredba suprotna je načelu savjesnosti i poštenja i krši član 102 Zakona o zaštiti potrošača koji govori o nepoštenim ugovornim odredbama. U CEZAP-u smatramo da je riječ o klasičnoj nepoštenoj ugovornoj odredbi, jer potrošač ne zna šta plaća za taj procenat od jedan do 1,7 odsto kad uzima kredit od banke. Nije mu jasna struktura troškova, na šta ti troškovi odlaze, nije ni informisan“, poručio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, CEZAP traži od Osnovnog suda da zabrani banci da u svojim ugovorima o kreditima ugovara naknadu za obradu kredita u iznosu od jedan do 1,7 odsto.

„Smatramo da se ta naknada ne može odrediti u procentualnom iznosu i treba banci da se to zabrani“, dodao je Vukčević.

On tvrdi i da je praksa Suda EU jasna – banka ostvaruje svoju dobit kroz kamatu i ne može je ostvarivati kroz naknade za bilo koje netrasparentne „troškove“.

Vukčevć je ukazao na činjenicu da je CKB banka dominantna na tržištu i da ima najveći broj potrošača, navodeći da najviše krši kolektivna prava potrošača.

„U ovom slučaju, mi u CEZAP-u ovu tužbu doživljavamo kao tužbu protiv svih banaka i drugih finansijskih institucija (MFI), jer očekujemo da nakon nje sve banke usklade svoje postupanje sa Zakonom o zaštiti potrošača“, rekao je Vukčević.

Tomović je podsjetio da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja predviđa zaštitu kolektivnih interesa potrošača kroz sudski postupak putem kolektivne tužbe.

„CEZAP je do sada pokrenuo dva takva postupka. Prvi se odnosio na naknadu za nezakonitu doplatu troškova, zatvaranje transakcionih računa i gašenje platnih kartica. Postupak je okončan na nivou upozorenja, jer je banka prihvatila upozorenje CEZAP-a i izmijenila svoju odluku o naknadama“, rekao je Tomović.

On je dodao da se drugi postupak odnosio na nezakonitu naplatu troškova prijevremene otplate kredita protiv CKB banke, podsjećajući da je taj postupak okončan pravosnažnom presudom kojom je potvrđena presuda Osnovnog suda, a kojom je utvrđeno da je CKB banka povrijedila kolektivne interese potrošača tako što je povrijedila član 23, stav 2 Zakona o potrošačkim kreditima.

„U pitanju je prva pravosnažna presuda po koletivnoj tužbi u Crnoj Gori čiji je značaj veliki, ne samo zato što ona obuhvata širok krug potrošača, budućih i postojećih klijenata CKB banke i drugih banaka koje primjenjuju slične prakse. Presuda je značajna i s aspekta pregovora Crne Gore sa EU, jer je pokazala spremnost crnogorskog pravosuđa da tumači zakonodavstvo u skladu sa pravnom tekovinom EU“, zaključio je Tomović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije