fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNLB grupa potpisala Principe za odgovorno bankarstvo UN-a

NLB grupa potpisala Principe za odgovorno bankarstvo UN-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – NLB je potpisala Principe UN-a za odgovorno bankarstvo koji, između ostalog, definišu ulogu i odgovornost banaka u oblikovanju održive budućnosti.

„To je jedinstveni okvir za održivu bankarsku industriju, razvijen u inovativnom partnerstvu između banaka i UN. NLB je kao matična banka NLB grupe potpisala principe za odgovorno bankarstvo i sve članice NLB grupe, koja posluje u regionu Jugoistočne Evrope, će slijediti primjer i postepeno uključivati održivost u poslovni model banke“, navodi se u saopštenju.

NLB se potpisivanjem principa pridružila ranijim potpisnicama, među kojima je više od 180 banaka iz cijelog svijeta.

Iz banke su saopštili da su važan dio misije NLB grupe, pored brige o klijentima kroz predanost, znanje i inovativna rješenja i stvaranje boljeg života i budućnosti za cijeli region u kojem posluje.

„NLB grupa čvrsto vjeruje da može da obezbijedi dodatnu vrijednost klijentima, zaposlenima i istovremeno čitavom društvu, zbog čega je i krenula putem intenzivnog integrisanja održivosti u svoje poslovanje“, kazali su njeni predstavnici.

Principi odgovornog bankarstva pomažu u usklađivanju sa ciljevima održivog razvoja UN-a i Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015. godine. Oni treba da podstaknu banku da integriše održivost u sva poslovna područja i utvrdi kako najbolje može doprinijeti održivom svijetu.

To, kako je objašnjeno, otvara nove poslovne mogućnosti za NLB grupu.

NLB se, kao banka potpisnica, obavezala da će preduzeti tri ključna koraka da poboljša svoj uticaj na društvo i životnu sredinu, što podrazumijeva analizu trenutnog uticaja na stanovništvo i planetu, utvrđivanje ciljeva u oblastima u kojima banka može ostvariti najznačajniji uticaj i njihovo ostvarivanje i javno izvještavanje o napretku.

Potpisivanjem principa, banke se obavezuju da će prvo izvještavanje o napretku i primjeni principa u praksi objaviti 18 mjeseci nakon potpisivanja.

Predsjednik uprave NLB grupe, Blaž Brodnjak, kazao je prilikom potpisivanja da je to važan korak koji pokazuje da je kompaniji zaista stalo do regiona u kojem posluje.

„NLB grupa nije samo finansijska grupacija. Mi smo ljudi koji poznaju i razumiju industriju u kojoj rade, razvijamo inovativne proizvode i usluge orijentisane na klijente, osjećamo i razumijemo okruženje, društvo i region u kojem živimo i želimo da doprinesemo boljim uslovima za poslovanje i kvalitetu života građana“, rekao je Brodnjak.

On je dodao da u NLB vjeruju da održivost nije samo slovo na papiru, već stvarni niz odluka i aktivnosti kojima žele da obezbijede da postanu kompanija sa važnim pozitivnim uticajem na društvo i životnu sredinu.

„Radićemo na ulozi u domenu održivosti na svim tržištima na kojima poslujemo, sa ciljem uspostavljanja regionalne održive platforme. Želimo da podržimo kompanije koje posluju lokalno ili regionalno, koje ovdje stvaraju i razumiju svoju ulogu u društvu na način kako je mi razumjemo i ispunjavamo“, naveo je Brodnjak.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...