fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjegovanje dobrih međuljudskih odnosa prevencija za brojne probleme

Njegovanje dobrih međuljudskih odnosa prevencija za brojne probleme

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Njegovanje dobrih međuljudskih odnosa prevencija je za brojne probleme, ocijenjeno je u nikšićkom Tehnopolisu, na CODE on MeetUp-u posvećenom burnout ili sindromu izgaranja.

O burnout sindromu, koji pogađa sve veći broj ljudi i javlja se kao prolongirani odgovor na hronični stres na poslu, govorila je diplomirana psihološkinja i direktorica nevladine organizacije (NVO) Portret, Branka Ćalasan.

“Stres je visoko personalizovan proces, karakter osobe je usko povezan sa tim kako se reaguje na stres i svaka osoba ga doživljava individualno”, rekla je Ćalasan i dodala da i pozitivan i negativan stres proizvode istu vrstu reakcije.

Ona je podsjetila da se 1974. godine prvi put govorilo o burnout sindromu kod ljudi, a 1976. godine stvoren je i The Maslah Burnout Inventory – zlatni standard za procjenu sindroma sagorjevanja.

“Stanje kada smo hronično izloženi situacijama koje prevazilaze naše mogućnosti reagovanja, dovodi do burnout sindroma”, rekla je Ćalasan i navela da se taj sindrom, iako je usko vezan za profesionalni angažman, preliva i na porodicu i u druge sfere života.

Razlozi koji dovode do sagorjevanja su različiti i najčešće udruženi, a podložnije su mu osobe kod kojih je izražen perfekcionizm i one koje imaju nisko samopštovanje. Na nivou organizacija, do sindroma može doći usljed nestručnog rukovođenja, previše zahtjeva, nejasno podijeljenih uloga, konfliktne atmosfere i loše komunikacije.

Ćlasan je govorila i o strategijama da se pojedinci izbore sa stresom, kao što su traženje zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima i relaksacija, humor, pojednostavljivanje radnih zadataka i traženje podrške do kolega. Na nivou organizacije, rizik od sagorjevanja se može spriječiti fokusiranjem na rješenja umjesto na probleme, smanjenjem zahtjeva, dostavljanjem dosljednih i potpunih informacija, konstruktivnim povratnim informacijama i ohrabrivanjem zaposlenih.

Ćalasan smatra da je važno da svi koji osjećaju da imaju previše zadataka na koje ne mogu odgovoriti, a pritom imaju psihičke i fizičke simptome, potraže stručnu pomoć.

U suprotnom, dešava se da osobe dugo godina da žive sa burnout sindromom i na kraju da razviju depresiju, anksioznost ili neki drugi poremećaj.

Događaj je organizovan u okviru projekta 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije