fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNijesu objelodanili donatorske ugovore u zadnje dvije godine

Nijesu objelodanili donatorske ugovore u zadnje dvije godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz sjedišta Glavnog grada Podgorice odbijaju da objelodane donatorske ugovore zaključene u posljednje dvije godine, uključujući i one sa podgoričkim Bemaxom, saopšteno je iz nevladine organizacije Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz ASP-a su naveli da je Bemax za tri godine mandata gradonačelnika Ivana Vukovića od Podgorice prihodovala 13,7 miliona EUR, što je više
nego za punih devet godina, prije Vukovićevog mandata, a u kojima je Bemax od Glavnog grada prihodovao 11,5 miliona EUR.

U okviru praćenja lokalne uprave kroz regionalni Weber projekat o reformi javne uprave, čiji je partner u Crnoj Gori Institut Alternativa, ASP je tražila odluke o dodjeli različitih pomoći Glavnog grada zbog COVID epidemije, kao i ugovore o donacijama za poslednje dvije godine.

Pravni savjetnik pri NVO Akcija za socijalnu pravdu, Ines Mrdović, kazala je da su posebno traženi i donatorski ugovori sa Bemaxom, a ASP je planirala da pravno analizirala sve donatorske pomoći Glavnom gradu tokom perioda teške zdravstvene krize u zemlji.

„Međutim, iz Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika odbili su da dostave ugovore o donacijama, pozivajući se na zakonski osnov da se zahtjev može odbiti zbog zaštite privatnosti, pri tome nijednom riječju ne obrazlažući koji su to podaci koje treba zaštititi“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je kazala da je takvo postupanje potpuno pravno neutemeljeno, zbog čega će ASP tražiti od drugostepenog organa poništenje tog rješenja, ali će istovremeno i Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) dostaviti informaciju o postojanju većeg broja donatorskih ugovora na nivou Glavnog grada, kako bi se utvrdilo da li u bilo kom obliku postoji narušavanje javnog interesa.

„Najbitniji poslovi koje je Bemax realizovao u Glavnom gradu u posljednjih nekoliko godina jesu izgradnja Jugozapadne obilaznice, čiji je trup projektovan kao tačka spajanja budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnja primarnog kolektora“, rekla je Mrdović.

Kolektor je, kako je dodala, dio ukupnog projekta za prečišćavanje otpadnih voda, procijenjenog na 30-ak miliona EUR, a za koji je poznato da je trenutno najveća „zlatna koka” kada su u pitanju poslovi koje će dodijeliti Podgorica. Pretkvalifikacioni tender je okončan i otvaranje ponuda je na jesen.

Na sajtu Glavnog grada može se naći veći broj informacija o donacijama Bemaxa Podgorici, poput nedavne sanacije deponije na Zlatici, gdje je ta firma lagerovala građevinski otpad tokom izgradnje Petlje Smokovac, kao dijela dionice autoputa Smokovac Mateševo. Upravo ova firma je najveći podizvođač na autoputu, kojeg finansira država.

„Bemax je donirao i plažu u Rogamima, vrijednosti 200 hiljada. Tu plažu je prethodno koristio za lagerovanje materijala zbog rekonstrukcije puta ka Spužu, u poslu koji je od države naplatio 3,5 miliona EUR. Nedaleko od Rogama, a sa nepunih 200 hiljada je firma pomogla Glavnom gradu rekonstrukciju puta u Piperima, što je ozvaničeno na predizborno ljeto prošle godine“, precizirala je Mrdović.

Tu su i donacija izgradnje sportsko rekreativne zone u Tološima, vrijedne 800 hiljada, dok je prije nekoliko dana potpisan ugovor o uređenju Njegoševog parka i šetališta uz Moraču.

„Ipak, najveća donacija se tiče izgradnje škole u Tološima, što je najavljeno da će koštati sedam miliona, ali Glavni grad nije potpisnik tog ugovora. Njega je sedmicu prije izbora nove Vlade potpisao tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović, za kojeg je naknadno ASK utvrdila da je bio u sukobu interesa, jer je bio izabran za poslanika, a obavljao je poslove ministra u punom obimu“, dodala je Mrdović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...