fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNije realno očekivati 650 miliona EUR od turizma

Nije realno očekivati 650 miliona EUR od turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistički poslenici smatraju da, bez obzira na dobru posjetu, nije realno očekivati da će Crna Gora ove godine od turizma ostvariti 60 do 65 odsto prihoda iz 2019. godine, odnosno između 650 i 710 miliona EUR.

Oni su kazali da ta očekivanja nijesu realna, bez obzira što je prošle sedmice u Crnoj Gori, prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), boravilo 62 hiljade turista. Taj broj je devet puta veći nego prošle godine, odnosno na nivou od 70 odsto posjete iz 2019. godine.

Prihodi od turizma su 2019. godine iznosili 1,1 milijardu EUR, dok su prošle godine pali preko 85 odsto, piše Dan.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, ocijenio je da je ova sezona značajno bolja od prošlogodišnje, ali da nije realno očekivati da bude na 60 ili 65 odsto 2019. godine.

“Predsezone nije bilo, postsezone zbog avio-dostupnosti neće biti i imamo samo centralni dio sezone, jul, avgust i dio septembra. Prihod od turizma se akumulira kada sezona traje od marta do novembra, tako je stvoren rezultat iz 2019. godine. Nažalost, nemamo više te uslove, nijesmo u situaciji u kojoj smo bili. Imamo pandemiju, slabiju avio-povezanost”, rekao je Radulović za Dan.

On je dodao da je sezona značajno bolja od prošlogodišnje, ali da to nije 60, ni 65 odsto iz 2019. godine.

“Volio bih da se to ostvari, ali to nije realno očekivati”, naveo je Radulović.

On smatra ad se kasno ušlo u sezonu, da je većina hotela otvorena polovinom juna, dok su se prije pandemije otvarali u martu i aprilu.

“Kad je ugašen Montenegro Airlines (MA), mi smo pali na 95 dana sezone, a prije toga smo imali 210. Zbog ruskog i bjeloruskog tržišta, sezona je dodatno skraćena na 45 dana. Na kraju će se sve svesti na špic sezone”, kazao je Radulović.

On je saopštio da je trenutna popunjenost dobra, a interesovanje veliko, dok se izostanak Rusa i Bjelorusa nadoknadio turistima iz regiona, pa hoteli nijesu pretrpjeli veliku štetu.

“Privatni smještaj, restorani, butici i slični objekti osjetili su nedostatak tih turista”, kazao je Radulović.

Direktor turističke agencije Mac Sun, Dragan Ivančević, kazao je da su svi davaoci usluga u turizmu znatno smanjili cijene, što će umanjiti njihovu profitabilnost, dok je platežna moć gostiju iz regiona manja, pa je slabija i vanpansionska potrošnja.

Takođe, siva ekonomija buja, polovina gostiju se ne identifikuje, pa nije realno očekivati rezultate koji bi bili realni na toliki broj gostiju.

“Prognoze u koje nas Vlada i dalje uvjerava teško će se dostići sa postojećom klijentelom i njenom platežnom moći. Samim tim što nijesu ništa uradili da zadrže sivu ekonomiju na podnošljivom nivou. Siva ekonomija buja posebno u privatnom smještaju”, naveo je Ivančević.

On samatra da će promet od 65 odsto biti neostvarena želja zbog postojeće konkurencije, slabije platežne moći turista i izostanka gostiju iz Rusije.

Ugostitelj Ilija Armenko, koji je prije mjesec rekao da je nemoguća misija ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019. godine, sada je kazao da je situacija mnogo bolja, ali da i dalje ne vjeruje da se može ostvariti prihod od 650 miliona EUR.

“Moja procjena je da prihodi od turizma mogu biti od 300 do 500 miliona, te da će to prije biti 40 odsto u odnosu na 2019. godinu, nego 65 odsto. Hoteli su puni, jer su niske cijene za puni pansion, ali privatnici od toga nemaju ništa, zato što je vanpansionska potrošnja mala”, rekao je Armenko.

On je dodao da na primorju više nema bogatog Rusa, već su tu pretežno gosti sa plićim novčanikom.

“Nekada sam prodavao po dvije tone ribe za sezonu, a sada ne mogu 150 kilograma. Nijesam mogao da nabavim dovoljno boca Dom Perignon, koliko je bio tražen, a sad ga nemam u ponudi. To su Rusi kupovali i to je ta razlika kada njih nema”, objasnio je Armenko.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije