fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNije moguća zajednička optužnica za Telekom

Nije moguća zajednička optužnica za Telekom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Spajanje optužnice u slučaju Telekom sa predmetom protiv vlasnika Atlas grupe, Duška Kneževića nije moguće, saopšteno je iz Višeg suda.

“Nije moguće spojiti postupak koji je u fazi kontrole optužnice sa nekim drugim postupkom koji je u fazi istrage”, kazala je za Prvu televiziju portparolka tog suda Aida Muzurović, prenosi Pobjeda.

Dan je ranije pisao da će pravosudni organi tražiti spajanje optužnice u slučaju Telekom sa predmetom protiv Kneževića.

Optužnica protiv nekadašnjih čelnika Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića u fazi je kontrole pred Višim sudom u Podgorici. Očekuje se da se predsjednik tog suda, Boris Savić izjasni o tome hoće li ona biti potvrđena ili ne.

Prvu kontrolu optužnica nije prošla i vraćena je tužilaštvu na dopunu.

Muzurović je kazala da spajanje tog postupka sa istragom koju Specijalno tužilaštvo vodi protiv Kneževića, nije moguće.

“Višem sudu u Podgorici nije dostavljen nikakav predlog za spajanje postupka koji je u fazi kontrole optužnice da se spoji sa nekim drugim postupkom”, rekla je Muzurović.

Ona je podsjetila da je Savić odluku već donio.

“Odluka povodom kontrole optužnice je donijeta, ali će biti pisano izrađena u zakonskom roku i nakon toga otpremljena strankama. Nakon što se odluka otpremi strankama, biće saopštena javnosti”, kazala je Muzurović.

Tužilaštvo u optužnici navodi kako je navodno sporan ugovor iz 2005. godine, nakon privatizacije Telekoma, o konsultantskim uslugama – odnosno analizi telekomunikacionog tržišta regiona.

Tužilac tvrdi da su Obradović i Ivanović zloupotrijebili položaj u pogledu raspologanja tuđom imovinom i time drugom pribavili korist. Učinili su to tako što je nakon odluke borda direktora zaključen ugovor o konsultantskim uslugama, koje po tvrdnjama tužilaštva nikada nijesu isporučene.

Advokati odbrane predali su, međutim, kako tvrde, sudu spornu analizu koja je bila predmet ugovora.

Istraga koja se vodi u slučaju Kneževića, a povezano sa Telekomom, prema riječima glavnog specijalnog tužioca, odnosi se na sumnju u zloupotrebu ovlašćenja u privrednom poslovanju, utaju poreza i pranje novca.

Najčitanije