fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNeto dobit Telekoma 7,3 miliona EUR

Neto dobit Telekoma 7,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prošloj godini iznosila je 7,3 miliona EUR, što je 2,1 milion EUR više u odnosu na 2017, saopšteno je iz telekomunikacione kompanije.

„Ukupni prihodi su iznosili 84 miliona i manji su milion u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je rast maloprodajnih prihoda djelimično nadoknadio pad u veleprodajnim prihodima“, navodi se u saopštenju Telekoma.

Iz kompanije su rekli da je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, iznosila 31,4 miliona EUR, čime je ostvaren rast od 6,5 odsto u odnosu na 2017.

Iz Telekoma su naveli da je četvrti kvartal prošle godine prošao u znaku pozitivnih finansijskih i poslovnih trendova, koji su zabilježeni i u prva tri kvartala. Posmatrajući cijelu prošlu godinu, ostvaren je rast maloprodajnih prihoda u poređenju sa prethodnom godinom.

„Ukupni prihodi su se smanjili 1,2 odsto, što predstavlja značajno bolji trend u odnosu na ranije godine. Ostvaren je i rast profitabilnosti, a dodatno su ostvarena i pozitivna kretanja u korisničkoj bazi fiksnog interneta i TV usluga, kao i u postpejd segmentu“, rekli su iz Telekoma.

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup najkvalitetnijoj mreži. Optika je sada dostupna u preko 82 hiljade domaćinstava.

„Broj korisnika optičke mreže Crnogorskog Telekoma je porastao sedam odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosio je 17 hiljada. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 68 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika iznosio 25 hiljada“, precizirali su iz Telekoma.

Crnogorski Telekom je zadržao tržišno liderstvo u postpejd segmentu. Na kraju prošle godine bilo je aktivno 369 hiljada SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je 17 hiljada više u odnosu na kraj 2017. godine. Baza postpejd kartica se uvećala 16 hiljada, dok je baza pripejd SIM kartica uvećana jednu hiljadu.

„Broj korisnika mobilnog interneta je porastao 12 hiljada, u odnosu na uporedni period, i iznosio je 169 hiljada“, dodali su iz Telekoma.

U kompaniji su kazali da su zadovoljni ostvarenim rezultatima u prošloj godini, ističući da su ostvarena dva glavna cilja, stabilizacija prihoda i rast profitabilnosti.

„Prošla godina je završena rastom profitabilnosti od 6,5 odsto, što je veliki uspjeh i rezultat zalaganja svih zaposlenih u kompaniji. U prethodnoj godini pokrenuli smo velik broj inovativnih projekata, među kojima se posebno izdvajaju rješenja za ‘pametne gradove’ koja su već implementirana u nekoliko crnogorskih gradova“, navodi se u saopštenju.

U kompaniji su rekli da će nastojati i ubuduće da budu prvi partner države, ali i poslovnog sektora u procesu digitalizacije.

„Korisnik ostaje u fokusu našeg poslovanja i jedan od naših najvažnijih ciljeva je da pružimo najbolje korisničko iskustvo. Kompanija će kao tehnološki lider nastaviti da ulažu u razvoj infrastrukture, što podrazumijeva razvoj i širenje postojeće optičke i 4G mreže, ali i stvaranje uslova za implementaciju novih tehnologija, kao što su 5G i NB IoT, kako bi našim korisnicima omogućili pristup još širem spektru savremenih usluga, a ekonomiji Crne Gore pružili nove razvojne šanse“, rekli su iz Telekoma.

Iz kompanije su dodali da će kroz stalne inovacije u ponudi servisa i uređaja nastaviti da korisnicima pružaju jedinstveno iskustvo komunikacije i zabave.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije