fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit 1,8 miliona EUR

Neto dobit 1,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma je u trećem kvartalu iznosila 1,8 miliona EUR, što je 2,3 miliona EUR manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

Iz Telekoma su kazali da su treći kvartal završili ne samo kao tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika, već i kao lider u oba postpejd segmenta – rezidencijalnom i biznis, i sa stabilnom korisničkom bazom.

„Prvo mjesto na tržištu mobilnog interneta je takođe zadržano, uz rast broja korisnika širokopojasnog interneta i televizije“, navodi se u saopštenju.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 20 miliona EUR, što je 9,8 odsto manje u odnosu na uporedni period.

„Pad prihoda od 5,5 miliona odnosno 9,3 odsto u značajnoj mjeri uslovljen je gotovo nepostojećom turističkom sezonom, što se ogleda u padu prihoda od veleprodaje od 33 odsto u poređenju sa prošlom godinom, 24 odsto nižim prihodima u pripejdu i nižim prihodima u ICT-u i segmentu fiksne telefonije“, kazali su iz Telekoma.

Izvršna direktorica Telekoma, Dina Cibulskaja, saopštila je da u kompaniji vjeruju da je rast zadovoljstva korisnika rezultat stalnih inovacija u portfoliju proizvoda i usluga, kao i različitih aktivnosti kroz koje su pokušali da na mikronivou prepoznaju njihove potrebe i izađu im u susret.

„Takođe, u trećem kvartalu smo predstavili jedinstveni i do sada najinovativniji koncept Magenta 1 paketa, koji uz povoljnosti na koje su naši korisnici navikli – brži fiksni internet, TV bilo gdje i gigabajte za YouTube, HBO GO i radio na postpejd broju, nudi i mogućnosti koje su im prvi put na ovaj način dostupne u Crnoj Gori“, kazala je Cibulskaja.

Korisnici Magenta 1 paket, kako je navela, već prepoznaju kao najbolje rješenje za cijelu porodicu, a servisi koje im Telekom nudi sa partnerima dodatno ističu tu dimenziju.

„Naime, udružili smo se s Lovćen Osiguranjem, ORYX Assistance i Kaspersky kako bismo korisnicima ponudili porodične dodatke poput osiguranja stana, pomoći na putu i aplikacije Safe Kids za roditeljsku kontrolu, koji se putem Telekom ME aplikacije aktiviraju bez dodatnih troškova“, kazala je Cibulskaja.

Iz Telekoma su saopštili da je epidemija virusa korona, koja je imala značajan negativan uticaj na poslovanje u drugom tromjesečju, posebno obilježila treći kvartal.

Krajem septembra ove godine bilo je aktivno 245 hiljada postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za sedam hiljada, odnosno tri odsto više nego na kraju prošlogodišnjeg trećeg kvartala, dok je broj pripejd kartica manji za 39 hiljada odnosno 25 odsto, što je posljedica uticaja pandemije na turističku sezonu.

„Broj korisnika mobilnog interneta ostao je stabilan, uz napomenu da nedostaje uobičajeni pozitivan učinak turističke sezone, i iznosio je 192 hiljade“, precizirali su iz Telekoma.

U trećem kvartalu ove godine, Telekom je zabilježio i rast broja korisnika u segmentima fiksnog interneta i televizije.

„Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 105 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao 20 odsto u odnosnu na treći kvartal prošle godine i iznosio je 25,2 hiljade korisnika“, navodi se u saopštenju.

Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 71 hiljade domaćinstava, dok je bilo priključeno 33,2 hiljade korisnika.

Cibulskaja je istakla posvećenost kompanije promociji digitalnih alata i usluga, čija je upotreba porasla u drugom kvartalu, što je u trenucima epidemije od značaja za cijelo društvo i sve građane.

„Analizirajući potrebe korisnika u prethodnom periodu, odlučili smo da predstavimo inovativnu verziju aplikacije Telekom ME sa novim funkcionalnostima. U Telekomu podržavamo digitalne alate jer vjerujemo da uz malu pomoć tehnologije možemo napraviti velike stvari“, smatra Cibulskaja.

Zbog toga su u Telekomu, osim kako bi korisnicima omogućili plaćanje računa, aktiviranje različitih opcija i pogodnosti i nadogradnju i produženje ugovora, organizovali još jednu digitalnu donatorsku akciju u partnerstvu s Mastercardom, i donirali Crvenom krstu za njihov projekat usmjeren na posebno ranjivu stariju populaciju u Crnoj Gori.

„Iskoristili smo moć digitalnog za podizanje svijesti i organizovali humanitarnu akciju putem naše aplikacije”, zaključila je Cibulskaja.

Najčitanije