fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNesposobnost Vlade i novog rukovodstva prijeti da ugrozi budućnost Rudnika uglja

Nesposobnost Vlade i novog rukovodstva prijeti da ugrozi budućnost Rudnika uglja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nesposobnost Vlade i novog rukovodstva pljevaljskog Rudnika uglja prijeti da ugrozi budućnost tog nekadašnjeg privrednog giganta, ocijenio je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Arsenije Boljević.

“Aktuelna vlast pogrešnim odlukama, najčešće motivisanih revanšizmom, partijskim zapošljavanjima, ali i neznanjem, proizvodi veoma štetne posljedice po ukupnu privrednu situaciju u Crnoj Gori. Jedan od primjera nemara i nesavjesnog postupanja je i Rudnik uglja, koji od trenutka promjene Odbora direktora i menadžmenta srlja iz greške u grešku”, naveo je Boljević u saopštenju.

On je rekao da je, prema informacijama kojima raspolažu, situacija u Rudniku uglja prilično zabrinjavajuća.

“Poslije perioda intenzivnog oporavka koji je rezultirao rekordno ostvarenom dobiti od preko 13 miliona EUR i rekordnom proizvodnjom otkrivke, čini se da je novi lanac odlučivanja na relaciji Vlada – Elektroprivreda – Rudnik uglja odlučio da svjesno, iz njima znanih razloga, ili nesvjesno iz neznanja, ovaj proizvodni gigant dovede u ozbiljan problem”, saopštio je Boljević.

On je kazao da je nova vlast u rekordno kratkom roku smijenila i nezakonito otpustila gotovo kompletnu rukovodeću postavku i dovela ljude bez iskustva u rukovođenju ozbiljnim sistemima.

“Potom su, u isto tako rekordnom roku, potpuno nepotrebno zaposlili preko 150 novih radnika, isključivo po partijskoj osnovi, neracionalno povećavajući administraciju i troškove poslovanja. Zatim su, u periodu važnih investicija od kojih zavisi budućnost Rudnika, donijeli krajnje neracionalnu odluku o isplati kompletne dobiti iz prethodne godine u iznosu od preko 13 miliona EUR”, tvrdi Boljević.

On smatra da će sve to otežati, poskupiti i usporiti poslovanje kompanije.

“Posebno zabrinjava informacija da je nivo angažovanja radnika i mehanizacije u proizvodnji na istorijskom minimumu i da je od 17 velikih dampera često aktivno samo dva, što već dovodi do ozbiljne stagnacije u realizaciji otkrivke i što može dovesti do otežane isporuke uglja za potrebe Termoelektrane (TE)”, upozorio je Boljević.

On smatra da se pogrešnim upravljanjem, budućnost kompanije dovodi u pitanje.

“Ako se svemu ovome doda i već demonstrirana nesposobnost Vlade u komunikaciji sa Evropskom energetskom zajednicom po pitanju rada TE, neodlučnost u sprovođenju procesa ekološke rekonstrukcije i ozbiljno usporavanje cijelokupnog procesa, budućnost Rudnika i TE, a time i stabilno funkcionisanje Pljevalja, već se ozbiljno dovode u pitanje“, zaključio je Boljević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije