fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeprihvatljiv pristup resornog Ministarstva i EPCG

Neprihvatljiv pristup resornog Ministarstva i EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jednostrani pristup nuđenja rješenja kao što je poruka Elektroprivrede (EPCG) da nema drugu alternativu već da Termoelektrana (TE) Pljevlja nastavi da radi uz najavljenu rekonstrukciju, krajnje je neprihvaljtiv, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

„Upozoravamo resorno Ministarstvo i rukovodstvo EPCG da je ovakav jednostrani pristup nuđenja rješenja krajnje neprihvatljiv kako dugoročno, tako i na srednji rok“, navodi se u saopštenju SDP-a.

Potpredsjednik SDP-a, Adis Balota, kazao je da na taj način država daje saglasnost da TE Pljevlja bez saglasnosti Evropske energetske zajednice u narednom periodu proizvodi ‘nelegalnu’ električnu energiju.

„Naime, direktive EU su jasne, država Crna Gora mora imati jasan plan šta želi. Država je u obavezi da definiše buduće modele ostvarenja energetske tranzicije. Posebno je važno da se prepoznaju mogući socio-ekonomski aspekti koji nastaju u procesu energetske tranzicije, a takođe je važno voditi računa i o tehničkim mogućnostima koje nudi tržište“, rekao je Balota.

Država je, kako je naveo, u obavezi da definiše koncept napuštanja korišćenja uglja za proizvodnju električne energije i definiše model oko budućnosti TE Pljevlja, koja i u slučaju rekonstrukcije mora da se zatvori najdalje za 15 godina.

„Šta poslije toga? Šta će se desiti tada sa stanovnicima Crne Gore koji sada žive od Rudnika uglja i TE Pljevlja, kao i sa repro lancem“, pitao je Balota.

Posebno pitanje se, prema njegovim riječima, odnosi na to da li postoji mogućnost realizovanja rekonstrukcije TE sa postojećim partnerom, prevashodno zbog tehnološkog dijela. Balota je objasnio da veliki proizvođači opreme za potrebe rekonstrukcije TE više ne omogućavaju proizvodnju visokosofisticirane opreme, jer većina država ima izlaznu strategiju za korišćenje uglja u proizvodnji električne energije.

„Najbolji primjer su problemi u izgradnji bloka sedam TE Tuzla. Zato je neophodno da se okrenemo pripremi donošenja doguročnih predloga, kao i dogovora oko načina povećanja učešća obnovljivih izvora energije, za velike projekte vjetro i solarnih elektrana preko aukcija, uz fokus na građansku energiju, posebno prosumer-e i energetske zajednice“, precizirao je Balota.

On smatra da je potrebno da se država i društvo fokusiraju na pripremu aplikacija za EU projekte koji podstiču i pomažu energetsku tranziciju, i koji osim države pružaju značajnu pomoć lokalnim samoupravama.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...