fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna stalna ulaganja u kvalitet proizvoda

Neophodna stalna ulaganja u kvalitet proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ostvarivanje dobre konkurentske pozicije na tržištu zahtijeva stalna ulaganja u kvalitet proizvoda, odnosno njegovih karakteristika, kao i konstantno uvođenje inovacija u okviru proizvodnog ciklusa, ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na okruglom stolu u PKCG na temu Kvalitet i održivost, povodom oblježavanja Svjetskog dana kvaliteta, kazala da se pitanja kvaliteta ne tiču samo direktne proizvodnje, već i zaštite životne sredine, sigurnosti, informacione sigurnosti i upotrebe tehnologija koje štede resurse u proizvodnji.

„Kvalitet pruža podršku održivosti, jer pomaže poslovanju i kompanijama da razviju poslovne modele koji uz inovativna rješenja tretiraju otpad, zagađenje, potrošačko društvo i slično, te tako preuzmu odgovornost za uticaj njihovih procesa, proizvoda i usluga na ljude i našu planetu“, rekla je Drakić.

Prema njenim riječima, za održivost u dužem roku mora postojati ravnoteža kontinuiranog poboljšanja kvaliteta i radikalnog poboljšanja kvaliteta, odnosno inovacija.

PKCG je, kako je saopšteno iz te privredne asocijacije, shvatajući značaj pokreta kvaliteta i standarda za uspješan rad i razvoj za tržišno pozicioniranje preduzeća, u želji da kroz lični primjer to pokaže i dodatno pomoviše, i sama ispunila zahtjeve međunarodnog standarda ISO 9001 i sertifikovala sistem menadžmenta kvalitetom od 2007. godine.

Komora je održala kontinutitet sertifikata i u poslednjoj je godini petog sertifikacionog ciklusa.

„Prepoznajaći značaj kvaliteta Komora će nastaviti da prati i informiše privredu o dešavanjima u ovoj oblasti“, poručila je Drakić.

Predsjednik Koordinacionog odbora za kvalitet, Milan J. Perović, ocijenio je da ne možemo biti zadovoljni infrastrukturom kvaliteta u Crnoj Gori, te primjenom standarda u preduzećima i ustanovama.

„Kvalitet je svuda. On predstavlja i osnovu za sistem menadžmenta zaštite životne sredine, bezbjednost informacija, uštedu i upravljanje energijom, te za niz drugih oblasti. Standardi su simbol reda i uređenosti, a njihovo neprimjenjivanje je osnov lošeg rada“, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, bitno je širiti kulturu kvaliteta i svijest o njegovoj potrebi, jer loše stanje proizilazi iz izostanka potrebe da se njeguje kvalitet.

„Moramo razumjeti da nam treba kvalitet ako želimo da preživimo. Neobaveznost standarda nas ne opravdava što ne radimo u skladu sa njima, jer ni preživljavanje nije obavezno“, kazao je Perović i dodao da nema kvaliteta u kompanijama ako izostaje u javnoj upravi.

Tokom okruglog stola prezentovani su pozitivni primjeri dobre prakse primjene standarda u kompanijma Mezon i Remid Vis – Mašinski centar.

Izvršni direktor kompanije Mezon iz Danilovgrada, Nikola Kovačević, kazao je da je tu uspješnu firmu od osnivanja vodio jedan poslovni kredo – odgovoran timski rad, kvalitet usluga i proizvoda, poštovanje usvojene dinamike izvođenja radova, te zadovoljstvo klijenata na prvom mjestu.

„Dobijanje sve većih i složenijih projekata zahtijevalo je bolju unutrašnju organizaciju i proširenje postojećih kapaciteta, kao i povećanje broja zaposlenih. Implementacijom standarda ISO 9001, razvili smo procedure rada, podijelili organizaciju na više sektora, a poseban značaj smo posvetili obukama“, kazao je Kovačević.

Izvršni direktor Remid Vis – Mašinskog centra, Slobodan Stanić, predstavio je kompaniju koja se bavi proizvodnjom mašinskih elemenata i popravkom sklopova.

Kako navodi, odnos prema kvalitetu predstavlja naviku i unapređenje ka nečemu što je bolje.

“Postizanje poslovne izvrsnosti u industriji moguće je ostvariti primjenom koncepta potpunog upravljanja kvalitetom ( TQM ) i primjenom integrisanog menadžment sistema (IMS)”, kazao je Stanić.

Samostalna savjetnica u Sektoru za projekte PKCG, Marija Raspopović, govorila je o značaju održivog razvoja i u tom smislu predstavila Mapu puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

Nacionalna strategija održivog razvoja do 2030. godine je prepoznala važnost tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji.

Kako bi podržala ovaj proces, PKCG je uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i u partnerstvu sa kompanijama Deloitte i Circular Change započela izradu Mape puta.

Publikacija finalnog dokumenta planirana je za april naredne godine.

„Izradom Mape puta želi se stvoriti temelj tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji u zemlji, te doprinijeti smanjenju pritiska na životnu sredinu, jačanju sigurnosti distribucije sirovina, povećanju konkurentnosti, inovacijama, rastu, te stvaranju radnih mjesta u Crnoj Gori“, kazala je Raspopović.

Ciljevi projekta su identifikovati potencijal cirkularne ekonomije za Crnu Goru, procijeniti prioritetne sektore, identifikovati barijere, te uključiti sve relevatne aktere u konstruktivan dijalog i kreaciju dokumenta Mape puta ka cirkularnoj ekonomiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Predlog za povećanje dječjeg dodatka bez podrške

Podgorica, (MINA) – Skupštine nije prihvatila predlog poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA da se...