fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodan zakonski okvir koji bi Vladi omogućio reagovanje prilikom rasta cijena goriva

Neophodan zakonski okvir koji bi Vladi omogućio reagovanje prilikom rasta cijena goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neophodno je usvajanje zakonskog okvira koji bi Vladi dao osnov za reagovanje u kontekstu iznenadnog povećanja cijena goriva, ocijenili su članovi Predsjedništva Socijalnog savjeta.

Oni su, na danas održanoj sjednici, podsjetili da Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama, kojim bi Vladi bili omogućeni mehanizmi djelovanja i eventualnog intervenisanja u cilju smanjenja promjene akciza u situacijama kakva je trenutna, nije usvojen u Skupštini u decembru.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, predsjedavao je redovnom sjednicom Predsjedništva Socijalnog savjeta u susret sjednici tog tijela 18. februara, na kojoj će se njegovi članovi detaljnije upoznati sa implementacijom programa Evropa sad, Platformom ekonomskog oporavka 2022-2026, kao i aktivnostima Vlade na implementaciji programa Garancije za mlade.

Tokom sjednice je, kako je saopšteno iz Ministarstva, dogovoreno da Unija poslodavaca pripremi detaljan pregled ekonomskih aspekata inicijative Open Balkan sa stanovišta poslovne zajednice, koja će prikazati moguće efekte na crnogorsku ekonomiju sa stanovišta uvoza, izvoza, kretanja robe i pristupa tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Po ocjeni Predsjedništva, potrebno je jačanje tripartitne saradnje prilikom kreiranja propisa, te su pozvali resorna ministarstva da uključuje predstavnike socijalnih partnera u radne grupe koje pripremaju predloge propisa ili njihovih izmjena i dopuna, a koji su od značaja za socijalni položaj zaposlenih i poslodavaca.

“Ovim bi se dodatno proširile tripartitne konsultacije i ostvarila participativna demokratija i uloga socijalnih partnera, što je jedna od naših obaveza na putu ka EU članstvu”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo Savjeta je jednoglasno o ocjeni da je neophodno u kratkom roku intenzivirati kolektivno pregovaranje na nacionalnom nivou, jer je Opšti kolektivni ugovor jedan od bitnih instrumenata u promovisanju i postizanju dostojanstvenog rada što se u Vladi tretira kao jedan od prioritetnih zadataka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije