fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeminovan pad priliva novca iz Rusije

Neminovan pad priliva novca iz Rusije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rat u Ukrajini i sve mjere koje su donesene protiv Rusije, rezultiraće padom priliva stranih direktnih investicija u Crnoj Gori iz Rusije i Ukrajine, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Ona je za Dan analizirala ekonomske relacije između Crne Gore i Rusije i Ukrajine, kao i potencijalne efekte koje će dešavanja u Ukrajini imati na našu ekonomiju.

“U periodu od 2017. do prošle godine priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru iz Ruske Federacije je bio 462 miliona EUR ili 12 odsto od ukupnog priliva za naznačeni period. U prošloj godini u Crnu Goru je investirano 164 miliona EUR ili 18,3 odsto iz Rusije. S druge strane, priliv SDI iz Ukrajine je jedan odsto od 2017. do 2021. godine ili 33,1 miliona eura. Od toga u prošloj godini 11,9 miliona ili 1,3 odsto”, rekla je Kasalica.

Prema njenim riječima, kad se podvuče crta, posebno za razvoj tržišta nekretnina kao i ulaganja u rezidentne kompanije sa ruskim vlasništvom, priliv SDI iz Rusije može da pretrpi značajnu kontrakciju u narednom periodu. Kretanja SDI iz Ukrajine ne mogu uticati na poremećaje na crnogorskom tržištu, uz napomenu da je jedan bankarski subjekt zavisan od investitora sa ovog tržišta i treba ga supervizorski pažljivo pratiti.

Ona je precizirala da je u periodu od 2016-2020, po podacima Monstata, Crna Gora iz Ukrajine uvezla dobara u ukupnoj vrijednosti od 40 miliona, ili u prosjeku po godini oko 0,3 odsto ukupnog uvoza iz svih zemalja.

“U većini uvoz se ticao šećera, voća i povrća, hartije i električnih mašina i uređaja. U istom petogodišnjem periodu je izvezeno dobara u ukupnoj vrijednosti manjoj od pet miliona, gdje je 2019. godine izvoz bio od 3,2 miliona, i to u robama: razni hemijski proizvodi i transportne mašine”, navela je Kasalica.

Ona je kazala da se iz Rusije za isti period uvezlo robe u ukupnoj vrijednosti neznatno manjoj od 37 miliona, u većini električnih aparata i mašina kao i proizvoda od kaučuka i drveta. Izvoz je u definisanom petogodišnjem periodu iznosio deset miliona, u većini proizvodi nemetalnih minerala.

“Crna Gora nema zavisnost u vezi naftnih derivata i/ili ostalih energenata iz Ukrajine i/ili Rusije”, poručila je Kasalica.

Na pitanje na koje privredne grane dešavanja u Ukrajini mogu uticati, Kasalica je odgovorila da, uz sve podatke, posebne grane na koje Ukrajina može uticati na crnogorsku ekonomiju nijesu ni brojne ni značajne pošto ni robna ni finansijska razmjena nijesu na materijalno-značajnom nivou.

Po pitanju turizma, saopštila je da crnogorski privrednici moraju da uključe potrebu umanjenja očekivanja dolaska turista sa ukrajinskog i ruskog tržišta.

“Promptno se moraju pokrenuti mehanizmi iznalaženja ostalih tržišta za crnogorski turistički proizvod”, dodala je Kasalica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije