fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNema podataka o broju prevezenih putnika u Podgorici

Nema podataka o broju prevezenih putnika u Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Autobuski prevoznici u Podgorici kriju podatke o broju prevezenih putnika, a ne ispunjavaju ni obaveze o strukturi mjesečnih karata, njihovom ukupnom broju, kao i o satima vožnje voznog osoblja, pokazao je u ponedjeljak objavljeni Plan održive urbane mobilnosti.

To međutim, Glavni grad nije omelo da im dodijeli subvencije uz opravdanje da su nerentabilni, piše Dan.

“Podaci o broju prevezenih putnika nijesu dostupni, kako za protekli period tako ni za prošlu godinu, izuzev podatka koji je na zahtjev prema svim prevoznicima dostavljen jedino od Gradskog saobraćaja PG i to samo za maj“, navodi se u dokumentu.

On pokazuje da je tokom maja prošle godine na 16 gradskih i prigradskih linija koje održava taj prevoznik, prevezeno ukupno 95,94 hiljade putnika.

„Prema podacima tog prevoznika, prosječan broj po polasku u gradskom saobraćaju iznosi šest putnika, a u prigradskom pet. Taj podatak navodi na zaključak da, i pored subvencija grada, javni prevoz nije rentabilan. Budžetom za prošlu godinu predviđeno je subvencionisanje javnog gradskog prevoza u iznosu od 90 hiljada EUR”, navodi se u dokumentu.

Dakle Glavni grad je za subvencije u prošloj godini dao 90 hiljada. Subvencije su 2015. godine iznosile 79,88 hiljada EUR, 2016. godine 82,6 hiljada, 2017. godine 81,88 hiljada EUR, a 2018. godine 84,37 hiljada EUR“, piše u dokumentu koji je na javnoj raspravi do 17. februara.

Vlasnik Gradskog saobraćaja PG, Harisa Alivodić, rekao je Danu da je naložio zaposlenima da dostavljaju uredno podatke Glavnom gradu, dok vlasnik preduzeća BLT, Božo Bulatovića, nije odgovorio na postavljeno pitanje.

Najčitanije