fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNema licitiranja oko cijene ulaganja u rekonstrukciju TE

Nema licitiranja oko cijene ulaganja u rekonstrukciju TE

 

Podgorica, (MINA) – Licitiranja oko cijene ulaganja u rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja ne smije biti, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da Crna Gora više nema prava da beskrajnim aneksima rješava probleme loših pregovora ili još gorih planova.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija Tamarom Srzentić, u utorak posjetio sjedište TE Pljevlja, gdje su razgovarali sa čelnicima Eelektroprivrede.

Krivokapić je upoznao rukovodstvo TE sa evropskim trendovima u oblasti energetike koji su transparentni i pouzdani i u odnosu na koje Crna Gora, koja je otvoreno krenula sa implementacijom evropskih normi i vrijednosti, mora da reaguje partnerski i odgovorno.

„Za sve što jeste unapređenje zatečenoga, ja kao predsjednik Vlade jesam, ali sam takođe i za oprez i za domaćinski odnos, za proračun i viziju, za pouzdanu tehno-ekonomsku analizu – koliko bi zaista ekološka rekonstrukcija TE mogla da košta”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da treba da se vidi “šta i koliko se tom rekonstrukcijom dobija, a šta se gubi i za koji period, da se vidi koja je dara, a koja mjera”.

“Naravno, licitiranja oko cijene ulaganja u rekonstrukciju ne smije biti. Crna Gora više nema prava da beskrajnim aneksima „rješava“ probleme loših pregovora ili još gorih planova“, rekao je Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da je Krivokapić upozorio na vrlo referentnu činjenicu da se Crna Gora strateški, pregovrački vezala za 2024/2025. kao godine u kojima treba da okonča svoj put ka EU.

“Da već sada, ono što EU proklamuje kao svoje ciljeve, mora biti vrlo ozbiljno shvaćeno i prihvaćeno i od strane država pristupnica”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, govoreći o perspektivama u oblasti energetike u Crnoj Gori, pomenuo kao vrlo realne i moguće projekte vezane za Jadransko-jonski gasovod u zaleđu Bara, i istraživanje gasa u crnogorskom dijelu Jadrana.

“Sagovornici su se usaglasili da OIE nemaju alternativu i da je zadatak kako Vlade tako i EPCG da se energetski sektor razvija u pravcu izgradnje novih “zelenih” izvora električne energije” u ime EU”, kaže se u saopšenju.

Navodi se da su predstavnici EPCG su informisali predstavnike Vlade o značaju projekta ekološke rekonstrukcije TE kao i o statusu samog projekta.

Predstavnici EPCG su kazali da s obzirom na to da TE predstavlja vrlo značajan element sigurnosti i stabilnosti rada crnogorskog elektro-energetskog sistema, treba da nastavi sa radom sve dok se ne obezbijede zamjenski kapaciteti u predstojećem periodu.

“Iz EPCG su saopštili da će se ovim projektom konačno riješiti problem zagađenja Pljevalja, projekat toplifikacije grada, i TE dovesti u rang s najsavremenijim termoelektranama kada je u pitanju primjena ekoloških mjera za ovakve tipove postrojenja”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da će ekološka rekonstrukcija bloka stvoriti preduslove za uspješnu energetsku tranziciju – planiranje i izgradnja zamjenskih energetskih kapaciteta, kao i mogućnost rada TE za period od narednih 10-15 godina.

Oni su rekli da se projektom ekološke rekonstrukcije, stvaraju preduslovi da EPCG izvrši značajne investicije u OIE i time uspješno prođe kroz proces energetske tranzicije.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku razgovarano i o drugim potencijalima i projektima, koji bi mogli da otvore nova radna mjesta – cementara, mHE Otilovići i hidroenergetski potencijal Ćehotine nizvodno i drugo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...