fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNegativno mišljenje na izmjene zakona

Negativno mišljenje na izmjene zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) dala je negativno mišljenje na Predlog izmjena i dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Iz AZK su saopštili da pojedini članovi tog zakona nijesu u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, piše Dan.

To se, između ostalog, odnosi i na član 6, koji omogućava vlasnicima luksuznijih hotela plaćanje nižeg PDV-a od sedam odsto.

Predlog izmjena i dopuna zakona o PDV-u jednom je bio na dnevnom redu Vlade prije nekoliko mjeseci, ali je skinut sa razmatranja.

“Smanjenje stope PDV-a na sedam odsto, koja se odnosi na uslugu pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom, odnosno pet zvjezdica u središnjem i južnom regionu, nije u skladu sa zajedničkim sistemom PDV-a”, navodi se u mišljenju Savjeta AZK-a.

Kako je objašnjeno, radi se o državnoj pomoći čiji intenzitet nije moguće utvrditi, jer ne postoji sistem evidencije koji bi mogao pokazati konačan iznos umanjenja prihoda u budžet, a dodatno tu mjeru nije moguće svrstati niti u jednu vrstu odnosno kategoriju državne pomoći, jer ne postoji nikakvo ulaganje na strani hotelijera.

Premijer Duško Marković ranije je kritikovao zakonsko rješenje kojim je vlasnicima luksuznijih hotela omogućeno da plaćaju niži porez.

“Nije mi pravedno da na kafu u Šavniku koja košta 60 centi plaćate PDV 21 odsto, a za kafu od tri EUR na Primorju sedam odsto. Tražim od Ministarstva finansija da mi što prije izađu sa izmjenama Zakona o PDV-u”, rekao je Marković krajem prošle godine.

Iz AZK su naveli da pojedina zakonska rješenja u Zakonu o PDV-u nijesu usklađena sa evropskim poreskim zakonodavstvom u dijelu oporezivanja proizvoda i usluga po nultoj stopi, kao što su ljekovi i medicinska sredstva na teret Fonda zdravstva, isporuke proizvoda i usluga u skladu sa međunarodnim ugovorima o donaciji, krediti, ali i pojedina oslobođenja od javnog interesa, kao što su vjerske usluge i usluge koje obavljaju nevladine organizacije.

Najčitanije