fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNedostajaće oko 1,2 milijarde EUR u naredne ti godine

Nedostajaće oko 1,2 milijarde EUR u naredne ti godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državnom budžetu u naredne tri godine nedostajaće skoro 1,2 milijarde EUR za servisiranje svih obaveza, pokazuju podaci iz Vladinog Nacrta programa ekonomskih reformi (PER) za period od naredne do 2022. godine.

Posmatrano po godinama, u narednoj će budžetu nedostajati 590 miliona EUR, a u 2021. i 2022. godini 378,4 miliona, odnosno 231,5 miliona EUR, pišu Vijesti.

“Prema Zakonu o budžetu za narednu godinu, nedostajuća sredstva iznosiće oko 590 miliona EUR, a za finansiranje tog iznosa neće biti neophodno novo zaduženje. Novac će biti obezbijeđen iz depozita vrijednih 490 miliona EUR, nastalih emisijom euroobveznica u ovoj godini, dok će preostalih 100 miliona biti obezbijeđeni povlačenjem novca iz kredita sa kineskom EXIM bankom, za potrebu realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta“, navodi se u Vladinom dokumentu.

Zakonom o budžetu predviđena je, kako je objašnjeno, mogućnost zaduženja do 250 miliona EUR, ako se ukaže mogućnost da se obezbijedi novac pod povoljnim uslovima za finansiranje budžeta za 2021. godinu.

Zakon o budžetu za narednu godinu je u formi predloga u skupštinskoj proceduri.

Vlada planira da naredne godine uz pomoć garancije Svjetske banke (SB), vrijedne 80 miliona EUR, obezbijedi 250 miliona EUR koje bi trošila u 2021. godini. Pregovori sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom su u toku.

“Crna Gora je u pregovorima sa SB oko druge garancije (PBG2). Pregovori o zaključenju tog aranžmana početi su prošle godini i on bi trebalo da bude odobren početkom naredne, u kojoj se očekuje realizacija aranžmana“, navodi se u dokumentu.

Planirano je da se novac tog zajma iskoristi za stvaranje rezerve za potrebe otplate duga u 2021. godini.

Najčitanije